Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundarna bättre på sortering – men mycket mer kan göras

Brukar du läsa papperstidningen?

Säkert har du koll på hur den ska sorteras – ner i pappersinsamlingen bara. Dessvärre är det fortfarande mycket som sorteras fel i Östersund, och det går bland annat ut över personalen på Lundstams i Lugnvik.

– Tänk på vad du kastar, för det är någon annan som ska ta i det sedan, vädjar Marlen Stjernberg.

Hon arbetar i presshallen på Lundstams, och hanterar mycket av det material som bland annat kommer från de 130 återvinningsstationerna i länet. Lundstams är med sina 67 anställda den största aktören i länet när det gäller återvinning, och en för närvarande ett någorlunda välmående företag. Den största omsättningen kommer inte från själva försäljningen av återvinningsmaterial, utan från transporterna som samlar in materialet på uppdrag av FTI (förpacknings och tidningsinsamlingen), Pressretur, SGÅ, (Svensk glasåtervinning), bostadsrättsföreningar, fastighetsbolag och företag.

När det gäller just tidningar så har det dock blivit betydligt mindre av den varan. I takt med den digitala utvecklingen så sjunker läsandet av papperstidningar, och minskningen hos Lundstams ligger på cirka 6 procent per år.

– Däremot ser vi att användningen av kontrospapper ökar något i samhället. Det är fler som vill kopiera eller skriva ut dokument, så man kan fortfarande säga att vi lever i ett papperssamhälle, konstaterar Anders Jönsson på Lundstams materialavdelning.

Däremot ökar omsättningen av plastprodukter kraftigt, liksom insamlingen av wellpapp, vilket bland annat förklaras av en tilltagande internethandel. Antalet pappersförpackningar som återvinns per i Sverige motsvarar faktiskt drygt 1 miljon träd, och var tredje förpackning i din livsmedelsbutik är tillverkad av återvunnet material.

– Jag har jobbat här sedan 1997, och även om det fortfarande blandas fel i sorteringen så är det mycket mindre nu än förut. Det syns att den yngre generationen är mycket mer medveten, och i många fall är det barnen som får uppfostra föräldrarna när det gäller återvinning, konstaterar Marlen Stjernberg.

Det finns många myter och missuppfattningar när det gäller återvinning, och Marlen hjälper här till att reda ut de vanligaste.

* Fönsterkuvert: Ska till brännbart, på grund av limmet, och inte för plastfönstret som man kanske kan tro.

* Häftklamrar i tidningar: Behöver inte tas bort, utan de ramlar av och samlas upp i återvinningsprocessen.

* Plastinslagen reklam: Är två material i ett. Ta av plasten och kasta den i plastförpackningar och reklamen slängs i tidningsinsamlingen.

* Papperspåsar: Ska inte sorteras som tidning, utan som pappersförpackning. Det är annars vanligt att man samlar tidningar i papperspåsar och sedan slänger hela påsen i tidningar.

* Böcker: Ska till tidningsåtervinningen, men glöm inte att ta bort de hårda pärmarna först som sorteras till brännbart.

* Metallförpackningar: Här ska bara förpackningar, typ konservburkar, återvinnas. Stekpannor, fälgkors och liknande ska till återvinningscentralen.

– Vi tar gärna tar emot studiebesök här på Lundstams. Det ger en helt annan effekt att se hur det går till med återvinning i verkligheten, hälsar Marlen.