Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersunds elever förtjänar trygghet och stabilitet

Två dagar efter det att Östersunds socialdemokrater röstat ner förslaget om att minska barngrupperna i förskolan till 17, skriver fyra av dem i ÖP att de i framtiden vill minska barngrupperna.

Även om förmodligen inte AnnSofie, Björn, Mona och Niklas vet om det så kallas strategin de använder inom psykologin för ”door in the face”, och den kännetecknas av att man först hotar med något stort och negativt för att sedan i sista stund ändra sig och i stället genomföra en liten försämring.

Exempel på detta från de senaste årens virriga skolpolitik i Östersund är; att bussa elever från Frösön till olika skolor i staden, rivning av Mosippans förskola, nedläggning av den öppna förskolan, nedläggning av Bringåsens skola, nedläggning av Ångsta skola, nedläggning av Fjällängskolan, nedläggning av Odenslundsskolan, nedläggning av Torvallaskolan etcetera.

Vid sidan av detta har de faktiskt lyckats genomföra några riktigt dåliga beslut som exempelvis nedläggningen av Ängsmons högstadiedel och den stegvisa utökningen av barngrupperna från 16 till 19 barn.

Att man nu väljer att anklaga privata förskolor för sina egna brister är iögonenfallande. När S drev igenom att barngrupperna skulle utökas fanns tomma förskolelokaler att tillgå vilket vi även föreslog.

Det är till och med så att det under hela våren funnits tillgängliga förskolelokaler i centrala stan. Det hade räckt med att AnnSofie eller Björn lyft telefonluren så hade barnen pedagogerna och föräldrarna sluppit detta politiska haveri.

Att blivit en sådan turbulens inom Östersunds skolpolitik beror givetvis på att S tillsammans med C och MP hellre prioriterar annat än barn- och utbildning. Detta syns dels genom att de lägger över 10 miljoner kronor i besparing varje år på skolan, dels genom att kommunalråden tilldelas andra ansvarsområden än skolan.

Vi i inom Folkpartiet menar allvar, kommunens resurser ska satsas i kärnverksamheterna skola/förskola samt vård och omsorg.

För oss liberaler är barn och utbildningsfrågor centrala och självklart ska ordförande i nämnden vara ett kommunalråd.

Östersunds elever är förtjänta av trygghet och stabilitet, men för att detta ska bli verklighet krävs en ny politisk ledning som inte år efter år hotar om olika försämringar och lägger tunga ekonomiska besparingar på våra barn och pedagoger.

Pär Löfstrand (FP)

vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel