Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersunds förbisedda tjockskallar

Läser Östersunds översiktsplan 2040 och – ja, jag har för mycket fritid.

Annons

Men tro mig, det här är fascinerande läsning.

Kommunens vision och viljeinriktning, de kommande 25 åren.

På min ära.

När man minst anar det, så dyker de upp. De statliga eller kommunala dokumenten som antingen är födda ur total aningslöshet eller total arrogans. Eller både och. Läs kapitlet Utmaningar om ni inte tror mig. Sid 10. Där larmar rapportskrivarna med grötmyndigt tonfall om den tilltagande ökningen av fetma bland Östersunds invånare.

Östersund är i jämförelse med andra kommuner en medelmåtta vad gäller fysisk aktivitet! Och detta är nåt som förvånar många eftersom det finns en så tydlig aktiv profil genom Vinterstaden.

Ursäkta...?

Nu backar vi bandet lite Bengt, Carina, Annosofie, Eva och konsultfirman från helvetet som totat ihop det här fantastiska pekoralet. Givakt. Spotta ut haschmuffinsarna.

1) Vilka är dessa många till att börja med?

Är det läkare? Forskare? Privata gymägare? Kommunens egna tjänsteman som stått och glanat bakom gardinen i Rådhusets kafeteria och tänkt: Gud, vad folk ser ut att vara feta därute...

Och: 

2) Menar ni på fullt allvar att bara för att vi döpt oss till Vinterstaden så borde folk automatiskt gå man ur huse ut i motionsspåret!!?

Det här hade inte Egon Krenz kunnat göra bättre.  Eller Kim Jong Un.

Dekret utgår från högsta ort om att vi från och med nu bor i en frisk och hurtig stad – seså verkställ! Istället för tvärtom; saker tillåts ske den organiska vägen. FÖRST uppstår nåt naturligt  (exempelvis fetma) – SEN döper man sig till... inte vet jag. Fat City.

Eller vice versa.

Men okej, bra att kommunen oroar sig över våra kulmagar och love handles. 

Men Östersundsbornas  tjockskallighet, då? Hur ska vi råda bot på DEN? 

Hallå?

Den mentala hälsan borde i konsekvensens namn också vara en angeläget för Das Rathaus? Här borde rapportskrivarna larma om att folk läser för lite böcker, ser för lite teater och går på för få gallerier, så lågt ner som vi hamnade i Fastighetsägarnas kulturindex sist det begav sig. Men nä, det är inte det som oroar. 

Utan, och jag citerar vidare ur dokumentet och håll i hatten:

...för att Vinterstaden ska slå igenom fullt ut behöver den aktiva profilen nå ut till en bredare befolkning än de redan frälsta (...) ...trivseln och stoltheten över Östersund skulle öka. Medborgarna skulle på ett bredare sätt bli bärare av och gärna sprida varumärket Vinterstaden...

Jo, det står så. På fullaste allvar. Jag hittar inte på. Detta är ett officiellt dokument. 

Som (tror jag) föreslår att vi ska idrotta mer, för att orka tuta högre i Vinterstadstrumpeten.

För det vill alla invånare.

Detta är numera stadfäst.