Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersunds kommun får bakläxa

Östersunds kommun hade inte skäl nog att avslå en 22-årings ansökan om försörjningsstöd. Det anser förvaltningsrätten som nu skickar tillbaka ärendet till socialnämnden.

Annons

Den 22-årige mannen fick avslag på ansökan om försörjningsstöd för maj och juni i år.

Socialnämnden motiverade besluten med att mannen, som är i ett aktivt missbruk, brutit mot i samförstånd uppgjorda planeringar för nykterhet och att han inte kunde anses skaffa sig egna inkomster och bli självförsörjande på sikt. Därtill bedömdes att ett beviljande om bistånd skulle innebära att socialnämnden medverkar till hans missbruk.

22-åringen överklagade besluten och hävdar å sin sida att socialnämnden bidrar till ett ökat missbruk genom att avslå hans ansökan. Han menar också att han inte brutit mot uppgjorda planeringar.

Förvaltningsrätten skriver i sin dom att ekonomiskt bistånd inte kan nekas, endast på grund av att någon inte har medverkat i rehabiliteringsinsatser. Rätten vill även upplysa socialnämnden om möjligheten att bevilja ett lägre försörjningsstöd än riksnormen, om det finns särskilda skäl för det.

Sammantaget konstateras därför att socialnämnden inte haft fog att avslå mannens ansökan. Ärendet ska därför prövas av nämnden på nytt.