Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersunds kommun investerar mest i landet

Östersunds kommun är den kommun som investerar mest i hela Sverige. Kommunen satsar 16 750 kronor per invånare och år. Men då räknas Jämtkrafts satsningar in i det beloppet.

Tidningen Dagens Samhälle har tagit fram uppgifter hur kommunerna investerat under 2007–2012. Granskningen visar att under perioden så ökade investeringarna i fasta tillgångar från 78 till 90 miljarder kronor.

Östersunds kommun toppar listan över de kommuner som investerat mest sett i relation till invånarantalet med 16 750 kronor per invånare och år. Det har bland annat handlat om investeringar på Storsjöbadet, Östersund Arena och äldreboenden. Men framför allt beror topplaceringen på att Jämtkrafts investeringar räknas in i beloppet. Företaget har under en period satsat stora pengar på att bland annat byggt om kraftverket i Hissmofors och investerat i ett norskt energibolag.

– Det är helt i enlighet med vad vi ägare sagt. Om Jämtkraft ska kunna spela den roll vi vill och vara en drivkraft i regionen, måste bolaget växa och investera i förnybar elproduktion, säger AnnSofie Andersson (S), kommunalråd i Östersunds kommun och styrelseordförande i Jämtkraft, till tidningen Dagens Samhälle.

Om kommunens investeringar säger hon till tidningen:

– Vi har råd!