Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersunds kommun vill ha fler vägvisare och vänner

– Vi har alla ett ansvar att ta hand om våra nyanlända flyktingar.

Det säger Integrationsassistenten Emmanuel Gbakagna. Han ansvarar för ett projekt med kontaktpersoner och hoppas att fler ska vilja engagera sig.

Sedan ett år tillbaka driver Östersunds kommun ett integrationsprojekt kallat “vägvisare och vän" där man försöker få svenskar att engagera sig som kontaktpersoner för nyanlända.

– Det bästa sättet för en nyanländ att lära sig språket och kulturen är via svenskar eller invandrare som bott i Sverige en längre tid, säger Emmanuel Gbakagna.

– Människor är sociala varelser och genom att umgås blir man inte isolerad. Vi tror att det här är en bra metod för ett lyckat flyktingmottagande.

Det hela bygger på ett långsiktigt arbete. Emmanuel Gbakagna berättar att man i nuläget har runt 130 ideellt arbetande vägvisare i projektet men att man söker betydligt fler.

– Målet är att alla vi tar emot ska ha en egen kontaktperson.

Antalet människor som söker asyl i Sverige har inte varit större på 20 år och i förra veckan skrev Migrationsverket upp sin prognos för hur många som förväntas komma.

Det ökade trycket märks även lokalt. Östersunds kommun har i grunden en överenskommelse med länsstyrelsen om att årligen ta emot mellan 80 och 100 flyktingar. Men på grund av det ökade behovet har man för 2013 höjt ambitionen till att ta emot runt 300 personer.

Och Emmanuel Gbakagna talar sig varm över projektets positiva effekter.

– Även om man som vägvisare och vän inte får betalt i pengar är belöningen att se en människas liv förändras.