Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersunds kommunpampar drabbade av hybris

Jag har länge följt arenadebatten. Nu finns handlingarna på detta monsterbygge och jag kan inte undgå att förvånas. I Jämtland finns åtta ishallar som tillsammans kostar skattebetalarna 15–20 miljoner. Ingenstans i Sverige är förutsättningarna att träna och spela ishockey bättre: Åtta hallar på bara drygt 126 000 invånare.

Trots detta lyckas vi inte särskilt väl. ”TV-pucken” har spelats i över 50 år. Jämtland har med några få undantag alltid lagt beslag på jumboplatserna. Vad kan man dra för slutsatser av det? Är grabbarna genetiskt sämre rustade?

Nej, det stavas tradition och kultur, och våra tränare och ledare är bättre på att vilseleda blåögda politiker, än att utveckla länets hockey.

Ishockeyn i Jämtland utövas av småkillar från 5–6 år. Färre än 5 procent är flickor. De spelar upp till 14–15 år. Sedan avtar antalet utövare drastiskt. Ishockey är ingen motionsidrott, vill man spela hockey tillhör man ett lag. Spelarna är så få att många föreningar till vissa säsonger inte får ihop några seniorlag.

Den nya arenan i Östersund kommer att kosta 25–30 miljoner kronor per år. Till detta ska läggas kostnaden för de övriga sju hallarna. Då hamnar man på en totalkostnad runt 45 miljoner per år, utan att någon tagit ett enda skridskoskär.

Total elförbrukning för dessa hallar blir smått gigantiska 6 600 000 kwh. Det räcker för att värma 250–300 villor.

Man tänker sig att spola is i slutet av juli. Man kommer att ha två ishallar i gång under sju–åtta månader, vilket innebär att skattebetalarna köper is under 11 000– 12 000 timmar per säsong.

Kostnaden för att driva Ångaren Thomée är som en fis i universum jämfört med detta.

Vad får då skattebetalarna för pengarna? En uppsvälld islada med två isytor, utslängd i skogen, en gympasal och närmare 2 000 kvadratmeter förråd, duschar och omklädningsrum. Men det blir bara 100 kvadratmeter kafeteria utan kök.

När kravet på tre isytor för 340 miljoner kom, kunde man misstänka en släng av hybris. Redan då borde varningssignalerna ha ringt hos våra kära politiker.

En stilla undran: sunt förnuft är förmodligen en bristvara hos många inblandade i detta projekt. Z-hallen ska rivas, Brunflos ishall kommer förmodligen att stängas för att spara pengar. Och var ska curlingen vara?

I Nälden har vi länets äldsta ishall, att någon skulle komma på idén att riva den vore helt absurt. Behåll därför anläggningarna som finns och rusta upp dem.

Bygg i stället en arena vid Storsjöns strand med en isyta, en sporthall (som även kan användas till event) och restaurang med tillhörande kök.

Utsikt över Storsjön och fjällen, en anläggning vi kan vara stolta över. Ett nav för åkande på Medvinden en isoval på naturis, bada i isvak, lunchrestaurang.

Listan kan göras lång. Möjligheterna begränsas bara av vår fantasi. En attraktion för besöksnäring och näringsliv, för ungdomar, pensionärer, motionärer och arrangörer. Allt till en kostnad av 130–150 miljoner kronor.

Det vore något att verkligen satsa på, men för nuvarande arenaprojekt har gränsen för dumhet passerats med råge.

Nils Åke Hallström
företagare i Nälden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel