Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersunds konstskola delas upp på två orter

Ryktet går att Östersund konstskola har lagts ned. Men så är det inte alls. Skolan finns kvar men delats upp på två orter.
– Första året går man här i Hålland och andra året i Östersund, förklarar Arna Rydberg som är lärare.

Annons

När ÖP besöker Åredalens folkhögskola, tidigare Hållands folkhögskola, står självporträtt på schemat. Hanna Modén, 17 år från Östersund, sitter vid ett fönster och duttar med en smal pensel som hon doppar i svart färg. Egentligen skull hon ha gått på Östersunds konstskola på Frösön. Men när skolan blev trångbodd erbjöd sig Åredalens folkhögskola att ta hand om första årskursen medan andra årskursen håller till i stan.

Hanna berättar att hon blivit glatt överraskad av livet på folkhögskola.

– Det var lite omvälvande. Jag hade tänkt att jag skulle gå i stan. Det är spännande att bo på internat, det känns bra, säger hon.

Felix Lindström, 20 år från Ånge, håller med om att det finns många fördelar med internatboendet.

– Det är ju jättetrevligt. Det är en helt ny frihet att kunna gå till mitt rum och sedan gå hit igen för att jobba.

Han tycker det finns andra fördelar med att bo vid fjälen.

– Det är mycket man behöver öva på som typ måla landskap. Då har man ju inte kommit fel för landskap finns det här, säger han.

Östersunds konstskola firar 30 år nästa år. Den startades av Carl-Olof Tronje och Odd Larsson som i somras fick länskulturens stipendium. När skolan inte fick stanna kvar i lokalerna på Frösön hittade man nya lokaler i Östersund. Men där fick inte bägge årskurserna plats och lösningen blev därför att eleverna får gå första året på folkhögskolan i Hålland.

– Vi ser det här som en satsning. Det är en kommun med ambition att få in kultur och det är fantastiskt att vi kan göra det på det här sättet, säger Ingmar Forss som är rektor.

Att utbildningen delas upp på det här sättet är inga problem. Eleverna söker ett år i taget. Att börja här i Hålland och börja andra året i Östersund kan bli helt naturligt, menar lärarna. En förhoppning är att folkhögskolan har möjlighet att öka antalet elever på konstskolan.

– VI tappade elever i Östersund för att det inte finns boende, säger Helena Bourges som är lärare och håller i konstskolans kurs i Sydfrankrike.

Lärarna Arna Rydberg och Helena Bourges säger att konstskolan passar bra i folkhögskolans friluftsprofil. Friluftsmänniskor är ofta esteter, menar de.

Nu är tanken är att konstskolan ska spela en stor roll i kulturen i Åre kommun. Helena Bourges och Arna Rydberg vill att skolan blir en mötesplats där konstintresserade kan träffas. Det finns massor av planer men inget är riktigt klart.

– Vi har inte riktigt bestämt allt det är ju så nytt, säger Arna Rydberg.