Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersunds matavfall till Skellefteå

En sent påkommen investering har gjort att kommunen mist sitt tillstånd att hantera kompost på egen hand. Under 16 veckor ska den nu att köras till Skellefteå för att bli biogas.

Kommunens sätt att hantera sin kompost under bar himmel blev otillåtet vid årsskiftet.

Maskiner som täcker över komposten och därmed uppfyller de nya kraven beställdes först i tisdags och med en leveranstid på 16 veckor har man nu tvingats hitta en tillfällig lösning tills dessa anländer.

– Vi borde ha gjort det här tidigare, för nu hamnar vi i ett glapp på 16 veckor och det får jag ta på mig, säger Östersunds renhållningschef Ola Skarin.

Sedan årsskiftet har lösningen varit att skicka matavfallet till Sundsvall för att brännas där, men nu har man hittat en lösning som faktiskt ligger ännu mer i linje med Östersunds miljöpolicy än kommunens egen hantering.

– I mitten på nästa vecka kommer de första bilarna att börja köra upp till Skellefteå där matanfallet ska omvandlas till biobränsle och det känns ju bra utifrån att kommunen länge har haft en målsättning om att få till en sådan hantering, säger Ola Skarin.

När den beställda kompostutrustningen anländer till Östersund under maj månad kommer Gräfsåsens avfallsstation att återuppta sin vanliga kompostering igen, men då täckt istället för öppen.

Tills dess uppmanar kommunen hushållen att vara extra noggranna i sitt sopsorterande eftersom plast i kompostkärlen kan leda till kostsamma felsorteringsavgifter under den här perioden.

– Och om våra kunder slänger matavfallet i vanliga soptunnan blir det dyrare för dem eftersom vi måste tömma sopkärlen oftare, skriver Ola Skarin i ett pressmeddelande som gick ut under fredagen.