Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersunds nyaste äldreboende drabbat av vattenskador

Äldreboendet på Skogsbruksvägen i Torvalla invigdes för knappt tre år sedan. Nu har byggnaden drabbats av vattenskador.

I Torvalla ligger det två relativt nya särskilda boenden bredvid varandra.

Det ena drivs av kommunen och invigdes i januari 2013. Det andra drivs av privata Vardaga (tidigare Carema) och invigdes i maj 2013. De båda boendena har också jämförts i en omskriven studie.

Nu har det kommunala boendet drabbats av vattenskador.

Enligt Jörgen Svensson, fastighetschef på Östersunds kommun, handlar det om läckage från ett avloppsrör från en tvättmaskin. Ett rör som går från maskinen in i väggen.

Troligen har någon dragit ut röret för att rensa och sedan har det inte fästs ihop ordentligt, enligt Svensson. Röret ska alltså inte ha gått sönder av sig självt.

Nu har man rivit upp för att hitta gränserna för skadan.

– Man måste ta bort vatten och begränsa det som är skadat, säger Jörgen Svensson.

Det är oklart hur lång tid arbetet kommer ta och hur mycket det kommer kosta. De andra lägenheterna ska undersökas för att se så att liknande saker inte händer där.

Vattenläckan har lett till att två av lägenheterna har behövt evakueras. De boende där har fått flytta till två andra lägenheter på boendet som stod lediga, berättar Lars Liljedahl, chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

– Händelsen är olycklig och trist, särskilt för de berörda boende. Men det var bra att vi lyckades lösa det genom alternativa lösningar i huset. Även om det såklart är ett omak, säger Lars Liljedahl.

Läs mer:

Resultat av studien om äldrevård: kommunen härmar Vardaga (4 juni 2015)

Civilministern på besök i Östersund – vill se mer välfärdsforskning (24 april 2015)

”Det är en viktig studie” (13 augusti 2014)

Studie ska jämföra äldreboenden i Torvalla (28 juni 2013)