Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersunds sjukhus kritiseras efter dödsfall

Marianne avled på Östersunds sjukhus på grund av komplikationer efter en magsäcksoperation. Nu kritiserar Socialstyrelsen sjukhuset och pekar på flera brister.

Annons

Tvåbarnsmamman Marianne var överviktig och skulle göra en gastric bypass-operation. Det innebär att magsäcken opereras för att bli mindre och patienten går ner i vikt.

Förra året gjorde Marianne operationen på Östersunds sjukhus. Den skulle göras av en erfaren kirurg från södra Sverige. Men han fick förhinder och en överläkare på Östersunds sjukhus beslutade sig för att göra operationen själv tillsammans med en kollega.

Operationen skedde den 5 mars och tog sex timmar – vilket Socialstyrelsen tycker är en lång tid.

Ett par dagar senare – 7 mars – fick Marianne buksmärtor och snabb hjärtfrekvens. Hon fick också morfin mot smärtorna. Men först dagen efter röntgades hon. Socialstyrelsen menar att den ansvarige läkaren borde ha regerat kraftfullt och att hon skulle röntgas direkt. Och om röntgen sedan visat att hon fått komplikationer borde hon ha opererats på en gång.

Läkarna hittade inget vid röntgen men däremot såg de att hon hade tecken på lunginflammation och gav antibiotika.

På morgonen 9 mars försämrades hennes tillstånd och bakjouren kontaktade den ansvarige läkaren. Men han tyckte att det räckte om han skulle göra en bedömning av hennes tillstånd först på eftermiddagen. Socialstyrelsen tycker att läkaren som hade bakjour skulle ha stått på sig och att den ansvarige läkaren skulle ha delegerat ansvaret till en annan kirurg så att hon fått vård direkt.

Det visade sig sedan att det gått hål på Mariannes tunntarm under den första mag operationen så att tarm innehåll läckt ut. Hon fick blodförgiftning och avled.

Sjukhuset gjorde en Lex Maria-anmälan och Socialstyrelsen pekar på en rad olika brister. Myndigheten tycker även att sjukhuset ska vidta flera olika förändringar för att säkerställa rutinerna.

Anhöriga till Marianne har även polisanmält fyra läkare för grovt vållande till annans död samt lämnat in en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Marianne är ett fingerat namn.