Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersunds sjukhus näst bäst i landet på förlossningsvård

Få kvinnor brister i underlivet när de föder på Östersunds sjukhus. Så få att sjukhuset är näst bäst i landet.

Annons

Östersunds sjukhus hamnar inte alltid i topp vid olika jämförelser. Men den här gången gör man det med råge.

Socialstyrelsen har sammanställt siffror över landets alla förlossningar 2007. Den visar att Östersunds sjukhus intar en särställning när det gäller hur väl barnmorskorna förhindrar att den förstagångsfödande kvinnan brister i underlivet. Endast Gällivare lasarett är ännu bättre.

– Det är jättekul, säger Eva Spetz som är medicinsk klinikchef vid förlossningen.

– Jag har tittat på siffrorna för 2008 och det ser likadant ut och hittills i år ligger vi under 3 procent.

Både hon och Carina Sjöqvist som är funktionsansvarig barnmorska framhåller en rad orsaker till varför barnmorskorna tycks ha läget under kontroll.

– Vi är duktiga på att ta fram siffror. Vet man att man ska bedöma en bristning och rapportera den blir man observant och tänker till i varje situation, säger Eva Spetz.

– Och vi har stabil personal med många erfarna barnmorskor. Det betyder jättemycket att det inte är stor omsättning. Vi har ett faddertänk där nyfärdiga barnmorskor går vid sidan om de gamla, förklarar Carina Sjöqvist.

Avdelningen pratar mycket om att undvika bristningar.

Enligt Carina Sjöqvist är barnmorskor medvetna om att deras roll är att se till att mamman och barnet mår bra, och att just förebygga bristningar.

– Vi klipper också väldigt lite, säger Eva Spetz. 95 av de cirka 1 300 som föder klipps.

Bristningar delas in i olika grader beroende på hur allvarliga de är. Det är de svårare fallen som måste sys som kan ge framtida men för kvinnan, som gas- och avföringsläckage. De är lätta att diagnostisera, säger Eva Spetz, men det är svårare att säga om en partiell bristning är en bristning. Så en felkälla till de goda siffrorna skulle kunna vara att avdelningen missat att ställa diagnos helt enkelt, funderar hon.

Men Socialstyrelsens sammanställning gäller de uppenbara fallen av grad 3 och 4.

– Det gäller att hålla emot barnet mot slutet så att förlossningen inte blir så forcerad, säger barnmorskan Kerstin Fogelstam.

– Vi har alltid jobbat så. Vi är ett erfaret gäng, säger hon samtidigt som hennes kollega Pia Persson på kvällsskiftet gör sig redo att gå in till en födande kvinna.

– Nu är det dags, säger hon.