Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersunds skolelever äter mat från England

Östersunds kommuns skolelever åt pannkaka från England i går. Allt upphandlat enligt reglerna. Kommunen kräver inget om ­matens ursprungsland.

Maten skoleleverna äter har alltså fraktats från England till Sverige.

Gymnasieeleverna Anna Jonsson och Lina Wendin vet om att det inte är pannkakor gjorda i närheten som de äter.

– Jag har hört att det inte är svenska, säger Anna Jonsson.

– Det känns ganska äckligt att pannkakorna är från England. Man tycker det borde gå att göra pannkakorna här, säger Linn Wendin och nickar mot köket på Sporthallen.

– Ja, eller åtminstone i Sverige, säger Anna Jonsson.

Pannkakorna kommer från leverantören Menigo som alltså köper in pannkakor från en tillverkare i England.

genom enheten Matproduktion ställer krav på matens innehåll, smak och hållbarhet samt att 20 procent av maten ska vara ekologisk.

Men inte varifrån maten kommer.

Monica Holm är biträdande enhetschef på Matproduktion.

– Närproducerat är något som brukar diskuteras, men vad är egentligen det? Vad är det man menar, är det Jämtland eller Sverige eller? Sedan är det frågan om ursprung ska räknas på huvudingredienser eller andra ingående ingredienser, säger Monica Holm.

som ÖP tidigare har berättat om, innebära att potatis kommer från Egypten, när inte ekologiskt odlad potatis finns att köpa från närmare håll.

– Många brukar undra varför vi inte steker pannkakorna själva, men det finns inte möjlighet till det. Det är 9 000 portioner som ska serveras till skolorna varje dag. Tänk när du steker åt dig själv, du steker de pannkakor du vill ha. Så det blir några stycken pannkakor.

bedömer att det inte skulle gå att i skolornas storkök steka pannkakor.

– Maten ska vara klara till en viss tid och måste förberedas. Vi skulle ändå behöva steka, frysa in och värma upp. Det går inte annat med de volymer vi har.

Eva Nilsson som är kökschef på Sporthallens kök säger att en portion till gymnasieeleverna i genomsnitt består av fem pannkakor. I går gjordes 11 000 pannkakor i ordning för servering med sylt och fem sallader att välja på.

– Men vi tillagar annan mat som grytor, soppor och såser från grunden. Det är inte bara halvfabrikat, säger Eva Nilsson.

Pannkakorna smakar dock ganska bra, tycker gymnasieeleverna Anna och Lina.

– Det är inte som hemma, men det är godare än många andra maträtter, säger Anna Jonsson.

De har lagt tre pannkakor var på tallrikarna. Klasskamraten Fredrik Tengblad har bullat upp med tio på sin tallrikt.

– Jo, det är gott, och mycket sylt ska det vara, säger Fredrik Tengblad.