Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersunds tatuerare och piercare får godkänt

Tatuerare, piercare och andra inom hälso- och skönhetsbranschen som sticker hål på huden har granskats i Östersund. Betyget blev klart godkänt.

Kommunen miljö- och hälsa har besökt 23 utvalda verksamheter för att se hur företagen hanterar risk för blodsmitta.

– Hygienrutinerna var bra. Det som kunde ha varit bättre är dokumentation, att man har nerskrivna rutiner, säger Annica Lindh vid samhällsbyggnadskontoret.

De granskade är företag som utför tatuering, piercing, akupunktur, håltagning i öron, fotvård samt företag som erbjuder injektioner av ämnen som ska släta ut hudrynkor.

Samtliga behandlingar innebär att huden sticks igenom. När det gäller fotvård där kan till exempel förhårdnader skrapas bort med skalpell.

Det är också viktigt att behandlaren ger bra information till kunden om hur exempelvis en piercing ska skötas om, säger Annica Lindh. Ringar och andra metallsmycken sätts vanligen i ansikte och i munnen, men kan i stort sett placeras över hela kroppen.

– Det är ofta ställen på kroppen där det är mycket mikroorganismer.

De 23 som ingick i projektet valdes ut för att de var som inte haft tillsynsbesök på senare tid.