Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundsbo hade kalasjnikov i bilen – döms för grovt vapenbrott

En 29-årig man från Östersund döms för att ha fraktat en AK-47:a i bil i början av januari. Mannen döms till fängelse i två år och fyra månader.

Det var på natten 10 januari som en polispatrull blev uppmärksammade på en misstänkt bil som körde E14 vid Gällö. Bilen kördes vingligt och pendlade upp och ned i hastighet.

När poliserna stoppade bilen misstänkte man att föraren och bilens passagerare var knarkpåverkade, så man började söka efter knark i bilen. I stället fann poliserna en kalasjnikov, alltså en AK-47:a, inlindat i plast i en sportbag. Vapnet hade ett magasin med 17 patroner.

Tingsrätten i Östersund finner det bevisat att den 29-årige mannen som åkte som passagerare i bilen är den som hanterat vapnet. Eftersom det är en automatkarbin som 29-åringen inte hade tillstånd för har mannen begått grovt vapenbrott.

Mannen skulle inte ha vapnet själv utan en kompis bad honom frakta väskan från Sundsvall till Östersund. Mannen visste att det fanns ett skjutvapen i väskan, men inte att det var en AK-47:a. Han trodde det var ett jaktvapen, men ställde inga frågor.

"Det är inte alltid så lätt som det låter att man själv ska ha koll på vad man transporterar", sade mannen under rättegången.

När han fick veta att det var en AK-47:a kände han sig lurad. Han har börjat få ordning på sitt liv och hade aldrig befattat sig med ett automatvapen om han hade vetat, sade mannen också under rättegången.

Han är tidigare dömd för vapenbrott och är väl medveten om skillnaden i straffvärde mellan ett automatvapen och ett jaktvapen.

Just att mannen tidigare dömts för vapenbrott väger tingsrätten in i bedömningen av vilken påföljd mannen ska dömas till. Den tidigare vapendomen är från 2015, men skyddstillsynen för den pågår fortfarande och rätten kommer fram till att det inte finns några förmildrande omständigheter. Fängelsestraffet sätter rätten till två år och fyra månaders fängelse.

-

Läs tidigare artiklar:

Nu åtalas Östersundsbo för grovt vapenbrott – ska ha fraktat AK 47:an från Härnösand (2018-01-29)

Man häktas misstänkt för grovt vapenbrott – fraktade automatvapen i bilen (2018-01-12)

Två män anhållna för grovt vapenbrott – automatvapen hittades i deras bil (2018-01-10)