Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundsbo utförde rån med pistolattrapp

Med en pistolattrapp hotade en 21-årig Östersundsbo en annan man, stal en tv och åkte i väg i en bil med en medhjälpare i bakluckan.

Nu har dom fallit efter det dramatiska rånet.

Annons

Rånet inträffade i en lägenhet i Östersundsområdet i början av december ifjol. En man i 20-årsåldern hade lovat en bekant en sovplats över natten, men blev överrumplad när ytterligare två män plötsligt dök upp i lägenheten tidigt på morgonen.

En av dem - en 21-årig man - kom in i vardagsrummet och riktade en pistol mot lägenhetsinnehavaren. Tillsammans med en av de andra männen tog sedan 21-åringen lägenhetsinnehavarens tv, lämnade lägenheten och hoppade in i en bil. Den man som skulle ha övernattat hamnade i samma veva i bakluckan på bilen. Lägenhetsinnehavaren trodde då att den mannen blev kidnappad. Först i efterhand ska han ha fått bekräftat att denne också varit med på 21-åringens rån. I efterhand har det också framkommit att pistolen bara var en attrapp.

Tingsrätten bedömer att avsikten med pistolhotet från 21-åringens sida, trots att det rörde sig om en attrapp, var att tvinga till sig tv-apparaten. Därav döms 21-åringen för rån.

21-åringen är sedan tidigare dömd till skyddstillsyn för bland annat 28 fall av narkotikabrott och rätten anser att det inte finns några tvivel om att hans narkotikamissbruk bidragit till att han begått rånet. Tingsrätten har bestämt att den skyddstillsyn som 21-åringen varit ålagd sedan tidigare ska avse även den nya brottsligheten. Dessutom har man tagit fram en särskild behandlingsplan för 21-åringens drogmissbruk som han har accepterat. Utöver det ställs han på övervakning i två år.

Om fängelse istället hade valts som påföljd skulle ett år och två månader ha dömts ut.