Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundsbutiker dras med i jättekonkurser

Tre butiker i Kärnan dras med när butikskedjorna Fanny, Zizzi och Street One försatts i konkurs.

Annons

Totalt berör konkursen 12 butiker i åtta städer i Norrland och Dalarna, sedan butikskedjornas ägarbolag Fanny Mode AB och Claes E. Johansson Manufaktur av försatts i konkurs vid tingsrätten Sundsvall. Bakom de konkursade bolagen står Claes Warpe, Sundsvall, som byggt upp ett nät av modebutiker från Skellefteå i norr till Borlänge i söder.

– Det är en ganska omfattande konkurs när det handlar om så många butiker i flera städer, säger advokat Björn Myhrberg vid Aberstens, som utsetts till konkursförvaltare.

Tillsammans har de 12 butikerna 52 anställda, och där nio av de anställda finns i de tre Östersundsbutikerna. Beskedet till de anställda kom helt chockartat via telefon i går förmiddag.

– Vi fick höra det halv tolv och vi stängde då butiken fram till klockan 13. Det känns jättekonstigt nu eftersom vi inte har anat någonting, säger en av de anställda som vill vara anonym.

– Våra affärer i Östersund går jättebra och jag hoppas att det går starta om.

Konkursförvaltaren anser det för tidigt att säga något om orsaken till konkursen, mer än att lågkonjunkturen och handelns tapp är en bidragande orsak. Men enligt en butiksanställd har kedjans butikssatsning i det utbyggda Birsta blivit kostsam för bolaget med nya dyrare hyror efter ombyggnaden.

– Det är satsningen i Birsta som dragit ner oss, för här i Östersund har vi inte haft några problem. Vi har ett bra läge med inarbetade och fina butiker, säger en av de anställda.

Konkursförvaltaren vet i dag ingenting om hur stor bristen är i de två konkursade bolagen. Uppgiften är nu att driva butikerna vidare och tömma lagret.

– Allt är nu till salu och eftersom lagret är färskvara så startar vi utförsäljning redan i dag.

– Vi sätter ner priserna med 30 procent, men inte mer, för allt är säsongens varor, säger Björn Myhrberg.