Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundsföretag bygger unik forskningsanläggning

Östersundsföretaget Procema har fått ett riktigt prestigeuppdrag – att vara med och bygga den unika forskningsanläggningen ESS i Lund.
– Det här är min highlight under min 40-åriga karriär, säger vd Ingvar Olsson.

Annons

Ordet unikt används ibland lite för mycket, men anläggningen ESS är verkligen ovanlig i sitt slag.

– Det finns bara tre små anläggningar i världen, två i USA och en i Japan. Den i Lund kommer att vara fem gånger kraftfullare och använda en ny teknik, säger Ingvar Olsson.

ESS är förkortning för European Spallation Source. Den som hört talas om Cernlaboratoriet i Schweiz har en aning om vad det gäller. Där slungas elektroner i en cirkulär accelerator.

I Lund blir det en jätteanläggning med en linjär accelerator för protoner som ska krocka med tung massa, wolfram. I krocken bildas en mängd protoner som skickas till en rad instrument där allt från olika materiel till läkemedel ska testas. En form av tillämpad forskning som ska ge resultat som ska kunna användas i vår vardag.

– Nu kan man titta på molekylnivå, men här kommer man att titta på vad som händer på atomnivå, säger Ingvar Olsson.

ESS kommer att samla forskare från många olika fält. Ett EU-samarbete som kommer att kosta 1,5 miljarder euro.

Det som blir Procemas uppdrag är att arbeta med konstruktionen av ventilationen i anläggningen. Verksamheten måste vara sluten för att inte sprida strålning ut i miljön.

Det är just kombinationen maskinkonstruktion och kärnteknik som gör att Procema anlitas som underentreprenör till företaget ÅF.

För en som varit intresserad av teknik sedan barndomen är ESS-uppdraget närmast ren och skär lycka, om man får tro Ingvar Olsson.

– Det är som att allt jag lärt mig går samman, säger Ingvar Olsson som också tillstår att han nu fått det svåraste uppdraget hittills.

Procema har i dag 12 personer anställda och med inhyrda konsulter sysselsätter företaget ungefär 20 personer.

Det ständiga målet att bygga kompetens i företaget rimmar gott med ESS-uppdraget.

Enligt Ingvar Olsson innebär arbetet också att företaget kommer att kunna expandera vidare.

– Just nu är vi tre som arbetar med ESS. Det här leder till att vi fortsätter växa.

Vill du se hur ESS ska fungera? Klicka här.