Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundsföretag får stororder från Försvaret

IT-företaget ska hjälpa Försvarets materielverk att få ordning på sina prylar.
För det jobbet får man nästan 60 miljoner kronor.
– Jättekul att vi får ett sådant här uppdrag till Östersund, säger Eva Aronsson försäljningsansvarig på Cybercom.

Ett tiotal konsulter kommer att jobba i fyra års tid med att utveckla ett logistiksystem för försvarets material. Där beställningar mellan lagerhållning och förband ska hanteras.

– Utmaningen är att få till systemen att fungera ute i fält med dålig uppkoppling och allt vad det innebär, säger Eva Aronsson.

Redan i dag jobbar sex konsulter med projektet, men på sikt kan det bli aktuell med rekrytering av systemutvecklare. Men enligt Eva Aronsson är det ont om kvalificerad personal i Östersund.

– Det är svårt att få tag i kompetenta systemutvecklare, beroende på att återväxten i Östersund är liten sedan Mittuniversitetet la ner sina utbildningar.

Tillsammans med några andra företag och myndigheter har Cybercom inlett en dialog med universitetet. Och nu kommer en ky-utbildning i dataprogrammering startas.

– De är bra att de startar den, men det är inte tillräckligt för att täcka in vårt kompetensbehov.

I uppdraget från Försvarets materielverk kommer man att bygga en beställningsfunktion som ska kunna skicka data via försvarets radiokommunikation. Utmaningen för systemutvecklarna är att optimera den data som skickas, och det kräver mycket stor kompetens.

– För att upprätthålla denna kompetens i regionen så behöver vi IT-utbildningar på plats i Östersund, för att fylla på med rätt kompetens när behov finns, säger Eva Aronsson.