Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundshem bygger utan statligt stöd: ”Vi måste tänka på avkastningen”

Östersundshems mål är att mellan 2016 och 2019 bygga 900 nya lägenheter. Det finns idag inga planer på att använda det nya investeringsstöd som infördes 2017 för att sänka hyrorna på lägenheterna.

Av de byggen som Östersundshem hittills genomfört har man bara tagit hjälp av statligt stöd för ett trygghetsboende. Det nya investeringsstödet har inte använts eller planeras att användas för något av byggprojekten.

– Anledningen till det är att stödet trädde i kraft efter att vi påbörjat byggprojekten, säger Christian Olsson på Östersundshem i en intervju med Hem & Hyra.

Inte heller det investeringsstöd som fanns innan det som infördes i år har använts för att pressa hyrorna.

– Man måste se till varje projekt om kalkylen håller. Vi räknade på det för Remonthagen, men eftersom det bland annat var många stora lägenheter så gav det inte det avkastningskrav vi behöver, säger Christian Olsson till Hem & Hyra.

Andra aktörer har kunnat få ner hyrorna på sina hyreshus med hjälp av investeringsstödet. Christian Olsson menar att han inte har något emot själva stödet och att Östersundshem hela tiden kollar på projekten mot stödet för att se om de kan söka.

– Nu ska vi bygga punkthus i Tallåsen med många mindre lägenheter, då kanske det kan bli aktuellt.

Många andra aktörer har valt att bygga hus efter investeringsstödets regler. Det har däremot inte varit aktuellt för Östersundshem.

– Vi måste tänka på avkastningen på fastigheten, säger Christian Olsson till Hem & Hyra.

Hyresgästföreningen har invändningar mot Östersundshems argument.

– Alla andra har fattat att stödet är en bra affär för att som allmännytta kunna erbjuda bra och billiga boenden. Stödet är framräknat av experter för att det ska kunna vara lönsamt och då undrar man naturligtvis varför det inte är det just i Östersund, säger Hasse Dahl på förhandlingsenheten i Östersund till Hem & Hyra.

Mer läsning:

[+] Östersundshem öppnar Verket - följ med på rundvandring med Kindberg

[+] Östersundshem backade om attefallshus i Lit – vill bygga hyreshus i stället

[+] Östersundshem inför sex timmars arbetsdag med full lön: "Dags för ett modernare tänk"