Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundshem kan ha brutit mot lagen

 
Markaffären på Stadsdel Norr
Visa alla artiklar

Östersundshem kan ha begått ett brott genom att låta Peab sköta markberedningen på Jägarvallen. Konkurrensverket har nyligen drivit ett liknande fall till rätten. Och vunnit.

Annons

Lagen om offentlig upphandling, LOU, är en väldigt omfattande lag med syftet att se till att se till att offentliga medel används på allra bästa sätt. Konkurrensverket är den myndighet som har som uppgift att se till att lagen följs.

I våras drev Konkurrensverket ett ärende i förvaltningsrätten mot det kommunägda Haninge Bostäder. Haninge bostäder hade köpt företaget Vega vars enda tillgångar var ett byggentreprenadkontrakt för bostadsbygge. Konkurrensverket ansåg att det var i strid mot LOU och förvaltningsrätten höll med. Byggentreprenaden borde ha upphandlats. Och Haninge Bostäder fick böta 10 miljoner kronor. Domen har överklagats.

I Östersunds kommun finns ett liknande upplägg på Jägarvallen. Det kommunala bostadsbolaget Östersundshem har köpt ett företag för att komma över dess mark. Östersundshem hade kunnat köpa marken direkt, utan att gå omvägen via ett företag. Men i och med att företaget köptes anses det att de kontrakt som tidigare tecknats följer med i affären. Peab anläggning, Pilgrimstad hus bygg och Svensk fastighetsförmedling är några av de företag vars kontrakt följde med i affären. Det kan vara så att alla dessa uppdrag borde ha upphandlats av Östersundshem.

– Spontant måste jag säga att det här låter intressant. Det finns likheter med upplägget i Haninge Bostäder, säger Kristoffer Sällfors, processråd på Konkurrensverket.

Han är väldigt insatt i ärendet med Haninge Bostäder.

– De köpte bolaget Vega, som bara fyra dagar innan hade ingått ett entreprenadkontrakt med moderbolaget. Allt skedde under väldigt kort tid. I det exemplet blev sådana faktorer väldigt avgörande, säger Kristoffer Sällfors.

Han säger att om Konkurrensverket väljer att titta närmare på Östersundshems affär, så blir det viktigt att titta noga på just sådana saker som kontraktsdatum.

– Jag tänker ta upp det här i den grupp vi har som prioriterar fall vi ska titta på, säger han.

En annan omständighet som Konkurrensverket kan komma att titta på är det faktum att Östersundshems vd Daniel Kindberg gjort affären med sin tidigare arbetsgivare Peab.

Läs också:

Östersundshem ska bygga för att sälja

Kindberg vill bygga på Stadsdel Norr – igen

Kindbergs väg tillbaka till Stadsdel Norr

Linda Hedenljung 063-161729 linda.hedenljung@op.se