Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundshem sponsrar matkassar

Kommunens fastighetsbolag kommer att stötta föreningen Robin Hood – en vän i nöden. För att de ska kunna bedriva sin verksamhet och dela ut mat till behövande.

Östersundshem kommer att teckna ett avtal med föreningen där ett årligt bidrag på 35 000 kronor kommer att delas ut till föreningen. I gengäld kommer bolagets hyresgäster ges rabatt i café och butik.

– Det är en del av vår sponsringsstrategi. Idrott har varit övervägande tidigare, men nu breddar vi till kultur och social verksamhet, säger kommunikationsansvarige Katarina Rhensbo.

På kommunens socialtjänst har socialsekreterarna inte märkt av, bland sina klienter, att det startats föreningar som delar ut matkassar. Det planeras inte heller något samarbete.

– Den som söker försörjningsstöd ska kunna känna sig trygg med att hens ärende prövas enligt samma lagar och regler som för alla andra. Socialtjänsten kan inte hänvisa någon till en frivillig organisation, att ta en sådan kontakt måste ske på den enskildes eget initiativ, säger Marika Sahlin chef för område försörjning.

För enligt Emil Burman (S), socialnämndens ordförande, ska kommunen hjälpa de som har behov.

– Om man har brist på pengar ska man få hjälp av kommunen, säger han.

Han menar att det egentligen inte skulle behövas något annan stödfunktion för att folk ska få mat på bordet. De borde vända sig till socialtjänsten för att få hjälp.

– Men det kan tyvärr finnas människor som inte vill vända sig till socialtjänsten. Jag vet inte varför, men man kanske tänker att situationen är temporär eller att det känns jobbigt att vända sig hit.

Men han ser inga problem med att Östersundshem går in och stödjer föreningen.

– Jag tycker att det är bra att de stöttar. De är inte bundna av socialtjänstlagen på samma sätt som vi. De kan ta egna initiativ.

Även Emil Burman har förståelse för att den här sortens föreningar startas upp nu. Han menar att klimatet i samhället har hårdnat och att staten har skjutit över ansvar på kommunerna, som de inte alltid mäktar med.

– De nationella skyddsnäten har sänkts och kommunerna får ta smällen. En stor del av Sveriges kommuner får en ökad försörjningsstödskostnad.