Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundshems kalkyler kan ifrågasättas

Som gammal ekonom har jag följd debatten om Östersundshems försäljning av cirka 1 700 lägenheter. Jag ifrågasätter hur klokt beslutet är utifrån ett strikt ekonomiskt perspektiv.

För det första; Tord Andnor påstår att Östersundshem gör en vinst vid försäljningen. Jaha, men hur mycket av den framtida vinsten går Östersundshem miste om i ett långsiktigt perspektiv – företaget genererar trots allt en nettovinst på flera tiotals mkr årligen?

Debatt: Tord Andnor om varför Östersundshem vill sälja lägenheter (1 mars)

Kalkylerna bygger på att såväl underhålls- som driftskostnaderna ska minska med 27 respektive 39 miljoner kronor årligen. Erfarenheten säger att dylika kalkylerade effekter sällan faller ut, de faktiska kostnaderna är sällan lika rörliga som kalkylernas.

Det finns även andra kostnader som inte är redovisade, det gäller skatter reavinsten och kostnader som är kopplade till inlösen av lånen.

För det andra; företagets soliditet påverkas inte av försäljningen eftersom soliditeten beräknas på marknadsvärdet av de sålda fastigheterna – jag utgår då ifrån att försäljningspriset ska motsvara marknadsvärdet.

För det tredje; som jag ser det är ett aktietillskott ett bättre alternativ till finansieringen av nybyggnationerna. Detta skulle finansiellt understryka beställarens allvar samtidigt som det garanterar bolagets soliditet.

Att detta av Skatteverket skulle bestraffas med ökade räntekostnader för Östersundshem verkar företagsekonomiskt ologiskt.

Jag ifrågasätter den ekonomiska bärigheten i beredningsunderlaget!

Claes Malmquist

Orrviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel