Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundshems Tord Andnor är högst avlönade styrelsetoppen för kommunala bostadsbolag i Norrland

Tord Andnor arbetar 12 timmar i veckan och han får nästan ut ett årsarvode som är nästan lika stort som en heltidsarbetande Östersundsbo.
Han har 227 772 kronor i årsarvode och det gör honom till den högst arvoderade styrelseordförande i Norrland för ett kommunalt bostadsbolag.

Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra har granskat de arvoden som betalas ut till kommunala bostadsbolags styrelseordförande i Norrland. Den visar att Östersundshems Tord Andnor är högst avlönad av alla. Han får 227 772 kronor i årsarvode för 12 timmars arbete i veckan. Hans arvode har nästan fördubblats sedan 2009.

Det kan jämföras med den genomsnittlige Östersundaren som har 282 300 kronor i heltidslön.

– Arvoden som tenderar att bli årslöner känns inte rimligt för ett kommunalt styrelseuppdrag, säger Conny Säker, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Norrland till tidningen Hem & hyra.

Östersundshem har 3 800 lägenheter att förvalta. Bostaden i Umeå har 14 200 lägenheter, men företagets styrelseordförande Bernt Andersson har ett årsarvode på 184 596 kronor. Det är en skillnad på drygt 43 000 kronor.

Tord Andnor säger till Hem & Hyra att han inte har några synpunkter på sitt arvode.

– Det är en fråga för ägaren, säger han till tidningen.

Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) säger att det aldrig blivit någon politisk diskussion om nivån på arvodet.

– Vi har utökat ägardirektiven, vad bolagen förväntas göra, och kräver att de är aktiva. Ös­ter­sunds­hem är mycket mer än en allmännytta för hyresgäster, vi bygger bostadsrätter och småhus också till exempel. Det är en affärsverksamhet som nog kräver ett åtagande med mer närvaro och engagemang än andra kommunala bostadsbolag. Jag vet inte hur de andra kommunerna värderar förtroendeuppdragen. Det ser säkert olika ut och vi har inte gjort någon jämförelse, säger AnnSofie Andersson till Hem & Hyra.

Göran Hogestadh är ordförande i Styrelseakademin i Mälardalen, som arbetar med och utbildar både kommunala och privata styrelser. Han anser att det är viktigt att inte betala ut för låga arvoden.

– Ett lågt arvode lockar inte de mest kvalificerade och engagerade. Det är inte "bara" att vara ordförande i ett kommunalt bostadsbolag, här följer också ett stort ansvar, säger han till Hem & Hyra.