Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Östersundshems vd Rådman har fel"

– Östersundshem vilseleder sina kunder med siffror som inte på något sätt är verklighetsförankrade.

Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen i Östersund, är inte nådig i sin kritik mot Östersundshems vd Bengt Rådman som i förra veckan gick ut med att hyrorna för Östersundshems hyresgäster släpare efter och att hyrorna av det skälet måste justeras uppåt.

Östersundshems vd Bengt Rådman menar att deras snitthyror ligger cirka 160 lägre än övriga fastighetsägares snitthyror i kommunen.

– Siffran 160 kronor per kvadratmeter är en påhittad siffra. Den siffran finns ingen täckning för alls, säger Dahl.

Dahl menar att ska man räkna ut hyran på ett rättvist sätt måste man vara överens om vad man ska värdera. Och så är inte fallet här.

– Här har de tagit hjälp av en konkurrent på marknaden, fastighetsägarna Mittnord, säger Dahl och gör liknelsen att ICA Maxi går till Coop Forum för att hjälpa dem att höja priserna på sina varor och tjänster utan att tillföra något till kunderna.

– Det är med bestörtning som jag konstaterar att Östersundshem gör så här. Det här är enbart ett sätt att vilseleda hyresgästerna, säger Dahl som menar att det inte finns någon sanning i de siffror som Bengt Rådman lägger fram.

– Jag tycker att det är för hyresgästernas räkning jättetråkigt att ett allmännyttigt bolag tar hjälp av en konkurrent för att höja hyrorna då man har ett samhällsansvar, säger Dahl som menar att Östersundshem dessutom är ett rikt bolag med ett stort eget kapital.

– Och med en soliditet som många andra företag skulle gå på eld för att uppnå. Ändå gör man på det här sättet. Det är för mig fullständigt oacceptabelt utifrån mitt sätt att se det, tillägger han.

Dahl vädjar till Bengt Rådman att rätta till de fel han menar att Rådman sagt på bland annat hemsidan.

– Att en konkurrent ska hålla på att sätta hyrorna för allmännyttan är oacceptabelt. Jag har vädjat till kommunalrådet AnnSofie Andersson. En socialdemokratisk styrd kommun tar hjälp av en konkurrent till egna bolaget för att ta hjälp med hyressättningen är fullständigt galet, säger Dahl och avslutar:

– Eftersom vi inte har någon gemensam syn på hur vi ska värdera lägenheter så hävdar jag bestämt att de far med osanning när man går ut med dessa siffror. Det jobb som nu väntar kommer att ta flera år. Vi borde lägga fram en gemensam syn på vad som skall värderas, och därefter nyttja det system som finns framtaget för att få till rättvisa!