Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundsjournalist om nya boken

Ända sen filmens begynnelse har det spelats in film i Jämtland och Härjedalen.

Nu sätts filmhistorien på pränt i en ny bok.

– Allt började med George Clooney, säger journalisten Fredrik Alverland om bakgrunden till boken.

Presentationen av östersundsjournalisten Fredrik Alverlands nya bok "Viddernas landskap på vita duken" inleddes med en fängslande kavalkad av hundra år av härjedalsk och jämtländsk filmhistoria. Klipp från kultfilmen "Blood Tracks" av den legendariska b-filmaren Mats Helge Olsson varvades med mer erkända verk som "Ingen kan älska som vi" och "Dunderklumpen". Alla med det gemensamt att de spelats in, helt eller delvis, i länet.

– Allt började egentligen med George Clooney och "The american", säger Fredrik Alverland, filmentusiast sedan länge. Med inspelningen av den filmen väcktes intresset att fördjupa sig i länets filmhistoria och tanken på att skriva en bok om den.

– Jag började grotta och hittade lätt femtio filmer med anknytning till länet. Sedan blev det lite svårare. När jag kommit upp i omkring hundra filmer så började det ta slut, säger han.

Sedan fortsatte arbetet med att samla in bild och textmaterial från de olika filminspelningarna. Hembygdsföreningar, databasar och olika arkiv har varit till stor hjälp och nu, tre år efter att arbetet började, är boken färdig.

– Filmhistoria är, som all historia, viktigt för att den lär oss mycket om tidsandan och om hur samhället fungerar. Och just filmen är en spännande del av länets kulturhistoria som det inte berättats om tidigare, säger Fredrik Alverland.

Han hoppas också att boken ska kunna leda till en affärsmässig utveckling av filmområdet i Jämtland/Härjedalen.

– Jag vill visa att det finns en lång tradition av filmskapande här. Förhoppningsvis kan det leda till att fler filmer produceras i länet vilket skapar arbetstillfällen och ekonomi, säger han.

Att presentationen hölls just på Härjedalens kulturcentrum var ingen slump.

– Efter Åre är Härjedalen den plats som haft flest produktioner i länet. Här finns unika inspelningsplatser och miljöer, både när det gäller natur och kultur. Bille August använde det när han spelade in "Den goda viljan" och "Jerusalem" säger Fredrik Alverland.