Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundsmyndighet håller interna konferenser på slott och herrgårdar

När den statliga myndigheten Tillväxtanalys ordnade intern konferens på Johannesbergs slott gick notan på 225 000 kronor.

Sveriges radio P4 Jämtland har granskat det interna representationskontot för den statliga myndigheten Tillväxtanalys, som har sitt huvudkontor i Östersund.

Det är inga spektakulära tillställningar med James Bond-teman eller dylikt som avslöjas. Inte heller några spritdränkta fester.

Däremot växer bilden fram av en myndighet som skaffat sig dyra vanor. Varje år lägger Tillväxtanalys 10 000 kronor per anställd på interna konferenser och personalmöten. Det är 2 000 kronor mer än deras omskrivna systermyndighet Tillväxtverket, vars generaldirektör Christina Lugnet fick sparken efter DN:s avslöjanden om vidlyftig representation.

Men generaldirektören för Tillväxtanalys, Dan Hjalmarsson, tycker inte det är orimliga kostnader.

– Om det hade varit kostnader för fester och nöjen hade det varit orimligt. Men det är för arbetsmöten, för att vi ska kunna bedriva vår verksamhet, säger han till Radio Jämtland.

Den största kostnaden är de så kallade interndagarna två gånger om år. Då samlas all personal till en tvådagarskonferens med övernattning. Den senaste sammankomsten på Sånga Säby konferensgård i Stockholm i maj kostade 230 000 kronor, eller drygt 4 000 kronor per deltagare.

Tidigare personaldagar har hållits på Johannesbergs slott och Friiberghs herrgård. Där landade notorna på 225 000 respektive 240 000 kronor.

Resekostnader för medarbetarna är inte inräknade. De är betydande eftersom Tillväxtanalys har kontor i Stockholm, Kina, Japan, Indien, USA och Brasilien.

Vid konferensmiddagar är det inte ovanligt att man dricker viner i 450-500 kronorsklassen, visar granskningen. På Friiberghs herrgård drack 57 deltagare 37 flaskor vin för totalt 17 000 kronor. På Johannesbergs slott gick vinnotan på 16 300 kronor.

Vid ett tillfälle ordnade myndigheten konferens på Clarion hotell i Östersund. Då sjönk totalkostnaden genast till 85 000 kronor, delvis på grund av att många åkte hem istället för att övernatta på hotellet. Men generaldirektören anser att det är effektivare att åka bort.

– Att jobba i två dagar från morgon till kväll är effektivt, säger han.

I Tillväxtanalys interna riktlinjer för representation och konferenser står det att medarbetarna särskilt ska beakta att verksamheten finansieras direkt eller indirekt med skattemedel. Alla kostnader ska ha en tydlig koppling till verksamheten.

En intern arbetsmiddag för två personer på Operakällaren ligger helt och hållet inom den ramen, säger Dan Hjalmarsson till P4 Jämtland.

– Ser man på beloppen som nödvändiga arbetsmöten så är det fullt rimligt, måttfullt och helt inom ramen för de riktlinjer vi har.