Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundspolisen har inte det som krävs

Inte särskilt chockerande att polisen är för få för att göra sitt jobb.

Klart det kan tolkas som dålig kvinnosyn när polisområdeschef Stephen Jerand säger att kvinnor ska undvika att vistas ensamma utomhus. Det är knappast kvinnorna som är problemet utan männen. Våldtäkt, misshandel och samhällsstörande beteende har oftast bara ett kön. I princip aldrig är det en kvinna.

Jerand hade alltså kunnat be män att supa mindre och uppföra sig som folk. Uttalandet mötte därför kritik från bland annat kommunstyrelsens ordförande Annsofie Andersson (S) som menade att lösningen inte kan vara att kvinnor stannar hemma på kvällarna.

Det finns grund för en sådan kritik. Men i kritiken finns också en misstolkning av vad polisområdeschefen meddelade. Varningen var inte att kvinnor ska stanna hemma utan att man ska iaktta försiktighet under natten, särskilt i samband med fylla och då inte vistas ensam utomhus. Jerand underströk också att kvinnor bör kunna känna sig trygga utomhus.

Visst kan kritiken fortfarande lyftas, men då på rätt grunder. Det har aldrig handlat om något undantagstillstånd för hälften av Östersunds befolkning.

Det viktiga är att den diskussion som följer inte stannar vid en värderingsdebatt om hur polisen uttrycker sig, även om en sådan debatt såklart har relevans.

Polisområdeschefens varning bör i stället ses som ett erkännande att polisen saknar de resurser som krävs för att upprätthålla lag och ordning och snabbt ta fast de skyldiga. Det är också vad enskilda poliser själv ger uttryck för. I sig är den informationen inte chockerande. Polisen använder de resurser man har för yttre tjänst men Jämtlands län har en yta större än Danmark, antalet räcker inte till.

Här saknas politiska prioriteringar. Vad vill regeringen och oppositionen göra för att öka antalet poliser? Nyligen lovade Centerpartiet 2 miljarder vilket skulle ge 1600 fler poliser. Annars har det varit i princip tyst. En utmaning är att öka yrkets attraktivitet så att fler lockas tillbaka och till yrket, där spelar lön roll. En annan utmaning är att snabbt utbilda fler poliser och rusta polisen inför den vardag man möter. Alla kan inte bli skrivbordspoliser efter polishögskolan.

Polisen ber dessutom allmänheten om hjälp. Det finns signalement på förövarna men man behöver vittnesuppgifter för att enklare ta fast de skyldiga. Uppenbarligen har vi inte bara för få poliser utan också en allt för liten uppmärksam allmänhet. En enkel lösning är att sätta upp fler övervakningskameror i stadsmiljön. Det är en åtgärd som trots sin integritetskränkande dimension visat sig vara ett effektivt verktyg för att lösa brott och öka tryggheten på allmänna platser.

Läs mer:

Starka reaktioner efter polisens uttalande: "Så pinsamt för svensk polis år 2016"

Kommunalrådet kritisk efter polisens avrådan: "Detta duger inte"

Kvinna överfallen av tre unga män – brottades ner och utsattes för våldtäktsförsök

Två överfall på kvinnor i Östersund natten till söndag

Kvinna oprovocerat påhoppad och nedslagen