Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundspolisen om bröstuttalandena: "Det var en förklaringsmodell"

Jourhavande förundersökningsledare Michael Lundberg hos Östersundspolisen har hamnat i blåsväder för uttalanden om bröststorlek i ett nedlagt fall om sexuellt ofredande. Han menar dock att uttalandet är taget ur sin kontext och att det endast var en förklaringsmodell.

Michael Lundberg säger sig inte ha talat om de enskilda kvinnornas bröststorlek utan menar att han använde sig av en metafor för hur händelsen kan ha uppstått. Det går inte att bekräfta att Björklövenspelaren, som misstänktes för brottet, hade för uppsåt att sexuellt ofreda, utan att det lika gärna kunnat vara en olyckshändelse. Det var för att beskriva detta som Michael Lundberg använde sig av en förklaringsmodell.

– Det är det som kanske är mitt dåliga omdöme. Att jag väljer att, så att säga förklara för den här journalisten, möjligheten till varför det här har kunnat uppkommit. Och det är ju då att han (den misstänkte reds. anm.) kommer i fyllan och villan och klänger sig på de här och då har ju brösten en viss betydelse om man kommer åt dem.

LÄS OCKSÅ: Rättsexperten: Väldigt konstigt att lägga ned förundersökning om Björklövenspelaren

LÄS OCKSÅ: Polisen i Östersund kritiseras för uttalande om "gigantiska bröst"

Att medvetet och på ett olämpligt sätt ta på kvinnan är en helt annan sak, säger Michael Lundberg. Att man valde att lägga ned förundersökningen har heller ingenting med den specifika kvinnans beskaffenhet att göra.

– Nu sa inte jag det att hon hade väldigt stora bröst, utan som förklaring, att om brösten är väldigt stora så är det lättare att komma åt dem. Det handlar inte om händelsen utan det handlar om min förklaringsmodell till själva uppsåtet.

Han kan inte heller minnas att han använt ordet "gigantisk" i referens till kvinnan, och känner sig felciterad där. Men samtidigt menar han att en persons anatomi kan göra det lättare för någon att av misstag komma åt vissa kroppsdelar.

– Storleken på brösten har betydelse i sammanhanget, generellt sett, inte konkret i det här fallet. Det hade ingenting med nedläggningsbeslutet att göra, att hon får skylla sig själv att hon hade stora bröst. Det hade ingenting med det här att göra, utan det var bara ett, kanske klumpigt sätt av mig, att åskådliggöra bristen på uppsåt, säger Michael Lundberg, som senare under intevjun vill förtydliga sig:

– Man skulle kunna säga samma sak om rumpan hade varit stor. Om jag kommer och går här och så råkar jag slå i en kvinnas rumpa för att den är jättestor så är chansen större. Alltså förstår du, det är samma metafor. Men om man är väldigt tunn om skinkorna och jag kommer och går som vanligt så är det kanske ingen större risk att jag träffar henne. Men om min avsikt är, så har det ingen beydelse om rumpan är liten eller om den är stor.

LEDARE: Bröst har inte med saken att göra

Michael Lundberg säger också att media fått fel bild av händelsen i det att Björklövenspelaren ska ha gripits. Det hände aldrig, utan han var endast omhändertagen för fylleri.

Stephen Jerand, chef för polisområde Jämtland, säger att man nu gjort en internanmälan i fallet där man ska utreda anledningen till att förundersökningen lagts ned. Han har dock inte talat med Michael Lundberg om det som inträffat, utan lämnar det till den fristående enheten som utreder den här typen av ärenden. Däremot fördömer han sättet som Michael Lundberg uttryckt sig på.

– Det är förkastligt och olyckligt att uttala sig på det viset, säger Stephen Jerand.

Läs mer:

Björklövenspelare gripen för misshandel: "Jag är fruktansvärt besviken"

Polisen: Björklövenspelaren gav sig på två olika kvinnor

Björklövenspelare inte längre misstänkt

Elin Olofsson: Snipp snapp slut, en saga om gigantiska näsor