Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ostförsäljare på ystarkurs

Han har sålt ost i 30 år. Men först i går fick Mats Karlsson lära sig hur den tillverkas.
– Det var verkligen på tiden, säger han.

Mats Karlsson, hans fru Anneli, sonen Kristian och Matasim Basha rörde under Ida Olofssons handledning i ystgrytan på Rösta utbildningsmejeri i Ås.

De tyckte det var spännande att känna på hantverket att göra ost med sina egna händer.

– I juni kommer den här milda blåmögelosten av komjölk att vara färdig, säger Ida Olofsson.

– Jag säljer naturligtvis också jämtländska ostar, från Skärvången och Jämtspira.

– Kunderna accepterar också ett högre pris på hantverksmässigt tillverkad ost. Men det är inte lika självklart när det gäller köttvaror.

– Det gillar jag inte alls. För det gäller att värna om småskaligheten, säger Mats Karlsson.

Stefan Lind, mejerist och föreståndare, och Ida Olofsson har jobbat på utbildningsmejeriet i fem år. De efterträdde Claes och Kerstin Jürss som byggde upp verksamheten.

– Det kostar cirka 1 miljon kronor per år att driva mejeriet. Vårt hopp är nu att Eldrimner tar över verksamheten.

– Vi har genom åren även utbildat producenter i många andra länder, exempelvis Estland, Sydafrika och Chile, säger Stefan Lind.