Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Otaktiska landstingspolitiker

I förra veckan gick många av landstingets chefer i taket. Anledning: Den politiska majoriteten lovade nya satsningar inom vårdområdet. Ett dygn senare fick landstingsrådet skamset försöka skyla över. Majoriteten började bygga luftslott parallellt med att övriga jobbade med kraftiga inbesparingar.

Annons

Skamlöst gick landstingsrådet Robert Uitto, (S), och hans kompisar Mona Lisa Norrman, (V), och Anna Hildebrand, (Mp), ut i en offensiv marknadsföringskampanj. De slog sig för bröstet och talade om vad som uträttats hittills under mandatperioden och vad som komma skall.

S, V, och MP:s budskap var att majoriteten leder med 3–0 i halvlek. Dessutom finns en broschyr ämnad för länsinvånarna som talar om offensiva framtidssatsningar. Trummas gör det också för landstingets roll som regional tillväxtmotor.

Utspelet kom olämpligt i tid. Mitt under slutspurten av landstingets omställningsprogram fick sig landstingets chefer en ordentlig knäpp på näsan. Signalerna var otvetydiga: Försök gärna gneta på ni inom organisationen, men vi politiker måste få fortsätta tänka visionärt och påvisa satsningar.

Normalt tåliga landstingschefer rasade inombords. Robert Uitto och kompani fick också klart för sig att de gått över gränsen. Deras utspel gick stick i stäv med pågående tuffa sparbeting.

organisationen fick landstingsrådet ett dygn senare inleda operation pudel. Han bedyrade att omställningsarbetet ligger fast och att han inte riktigt menade det han sagt. Reträtten visade än en gång att landstingsrådet har svårt med taktiska dispositioner, för att falla in i hans eget idrottsspråk.

Majoritetens påstådda 3-0-ledning i fråga om reellt åstadkommen politik i mandatperiodens halvtidspaus ska ifrågasättas. Mer sannolikt är ställningen just nu 0-3 i baken för de röd/gröna.

Budet om skattehöjning med 45 öre från i höstas kom som en blixt från klar himmel och gjorde inget gediget intryck, 0-1.

I omgångar har Robert Uitto ondgjort sig över en snål regering som inte vill ge mer pengar till behövande landsting. Men Jämtlands landsting kan väl knappast behöva mer pengar så länge Uitto och kompani mitt under sitt eget besparingsarbete pratar om nya vårdsatsningar, 0–2.

Sämst är ändå att landstingets chefer och dess politiska ledning i förra veckan gick i otakt kring ett livsviktigt sparpaket, 0–3.

som andra lag gör i kris. Gå ut på spelarmarknaden och leta efter förstärkningar...