Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Otillräckligt skydd mot barnäktenskap

Internationella kvinnodagen 8 mars är ett tillfälle att uppmärksamma flickors och kvinnors rättigheter. Ett problem som starkt begränsar flickors och unga kvinnors livsval är barnäktenskap. Det är ett globalt problem som finns också i Sverige. Här lever 70 000 unga i rädsla över att själva inte få välja sin partner.

Den svenska FN-rörelsen har under snart två år bildat opinion för ett totalförbud mot barnäktenskap i Sverige. När nu regeringen har presenterat sitt förslag till stärkt lagstiftning mot barn- och tvångsäktenskap kan vi konstatera att lagstiftaren har tagit steg i rätt riktning. Dessvärre saknas i förslaget ett fullgott skydd för de flickor och pojkar i Sverige som lever i rädsla att giftas bort.

I den lagrådsremiss som justitieminister Beatrice Ask och jämställdhetsminister Maria Arnholm presenterade den 12 februari finns flera förslag som ger ökat skydd mot barn- och tvångsäktenskap. Det ska enligt förslaget bli kriminellt att medverka till barnäktenskap genom att ett nytt lagbrott, äktenskapstvång, införs. Dispensmöjligheten för barnäktenskap vid graviditet tas bort. Positivt är också att man kräver att vigselförrättare inte medverkar till barnäktenskap. Den nya brottsrubriceringen vilseledande till tvångsäktenskapsresa kan ge välkommet skydd åt både vuxna och barn under 18 år. Ett nationellt kompetenscentrum kan stärka skola och sociala myndigheter i arbetet med att fånga upp unga som riskerar att giftas bort under till exempel en resa på skollovet.

De goda intentionerna räcker tyvärr inte hela vägen. På några punkter finns brister i lagförslaget som gör att det även framöver kommer att vara möjligt att erkänna äktenskap som har ingåtts i ett annat land med flickor och pojkar under 18 år som bor i Sverige om synnerliga skäl finns. Också fullmaktsäktenskap kan enligt förslaget godkännas om synnerliga skäl finns. Barn som har tvingats gifta sig i ett annat land och kommer till Sverige ska även i fortsättningen kunna anses vara gifta här.

Vad som är synnerliga skäl är upp till myndigheterna att bedöma. Det innebär att det fortfarande finns ett tolkningsutrymme och en risk även i fortsättningen att unga blir bortgifta mot sin vilja. Det är svårt att se varför regeringen väljer att inte täppa till alla återstående kryphål för barnäktenskap i Sverige. Argumentet att det kan behövas en ventil för familjkonstellationer som kommer till Sverige håller inte. Unga som vill gifta sig kan avge äktenskapslöften när de har uppnått myndig ålder.

Under våren ska regeringens förslag behandlas i riksdagen. Lagändringarna planeras träda i kraft den 1 juli. Riksdagens ledamöter har möjlighet att ta initiativ att underkänna alla äktenskap med omyndiga. Bara ett totalförbud kan sända en stark politisk signal och ge ett fullgott rättsligt skydd för de ungdomar som lever i rädsla att giftas bort.

Aleksander Gabelic

ordförande i Svenska FN-förbundet

BoÖrjan Försth

ordförande i Jämtlands läns FN-distrikt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel