Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Otränat Sverige vill till final

Efter sex tuffa ronder ska Sverige nu spela semifinal i handbolls-EM. Vägen dit har gått via att inte träna. Nästan inte alls, faktiskt. – Den kylan betyder mycket, säger förbundskaptenen Thomas Sivertsson.

Ett efter ett anlände semifinallagen på torsdagen till spelarhotellet i Budapest. Först kom Sveriges semifinalmotståndare Norge, sedan Spanien, Montenegro och så till sist då Sverige, som åkt buss i fyra timmar från Zagreb i Kroatien till den ungerska huvudstaden.

– Det var segt. Det är skönt att vara framme, säger Thomas Sivertsson, samtidigt som han lite teatraliskt rätar ut ryggen.

Om förbundskaptenens kropp börjar känna sviterna av mästerskapet så har spelarna det än värre, sex matcher på tio dagar tär på även de mest vältränade. Väl medvetna om detta såg Sverige till att hushålla med energin redan på förlägret i Halmstad i början på december och ställde bland annat in en planerad träning.

Upplägget har sedan fortsatt genom mästerskapet. Efter kryssmatchen mot Nederländerna (30–30) nötte det svenska laget inte anfallsväxlar utan spelade basket och badminton, och i stället för att nöta försvarsspel inför semin mot Norge valde man att mest få i gång kropparna.

Träning med resultat

– Man har den tid man har, men vi vill inte belasta dem för mycket. Vi såg redan från början att vi hellre släppte träningar. Vi har litat på att de kan ta in den informationen de får på mötena ändå och matchgenomgångar ändå, säger Sivertsson.

Det laget faktiskt lagt tid att träna på är kontringsspelet. Något som gett resultat. Sverige gjorde 188 mål på de sex matcherna i gruppspelet, alltså strax över 31 mål i snitt per match. Det är ganska mycket för ett lag som tidigare mest var känt för att stå bra i försvaret.

– Vi har ju gjort många mål mot erkänt starka försvarslag som Frankrike och Montenegro och det tar vi ju med oss, det självförtroendet som det har byggt upp, säger Linnea Torstenson.

– Vi har bra tempo och det är många som bidrar till målproduktionen. Vi har släppt alla livremmar och hängslen nu. Det finns ingenting kvar som håller emot, alla bara kör.

Redo för tempo

Med snabba kontringar och många mål har Sverige gått från att spela typiskt svensk handboll till att snarare spela danskt. Eller för den delen – norskt.

– Det kommer ju bli ett otroligt tempo på matchen. De springer ju mycket och det gör ju även vi nuförtiden, säger Sabina Jacobsen.

Den svenska lagkaptenen Jacobsen var, precis som stora delar av laget, med även i EM 2010, som var senaste gången Sverige mötte Norge i en utslagningsmatch. Då var det i final och det blev svensk förlust.

Sabina Jacobsen ser det inte som givet att den Norgehistorien upprepar sig.

– När vi tog oss till semi 2010 var vi inte så bra som vi är i dag. Det var nog mer av en överraskning den gången, nu har vi spelat riktigt bra hela mästerskapet och visat att vi är ett bra lag.

– Nu nöjer vi oss inte med att bara gå till semifinal, utan nu ska vi till final.