Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Otroligt starkt kört"

15-årige Orrvikenkillen Erik Halvarsson svarade för en imponerande insats i klassiska Gotland Grand National.
– Otroligt starkt kört, säger pappa Conny om 146:e-platsen.

Annons

Normalt använder man inga överord om en 146-placering, men den här gången är det befogat.

Gotland Grand National är en av världens största endurotävlingar – i år för 31:a gången. Startfältet hade samlat 2 400 förare. Tävlingen vimlar av rutinerade enduroförare och att en 15-åring ska kunna mäta sig med dessa är förstås ytterst ovanligt.

– I fjol var Erik yngst av alla förare och slutade 240:e totalt. I år var han 146:a. Det är otroligt starkt kört

Prestationen stiger i värde med tanke på att Erik Halvarsson dessutom körde Lilla Grand National dagen innan, på fredag. Där låg han länge på pallplats, men på det fjärde varvet tappade han bromsarna och slutade tolva.

– Den kanske största utmaningen på Gotland är att klara den fysiska biten. Erik är fortfarande bara junior, men han är riktigt tävlingsinriktad, säger Conny.

Lördagens huvudtävling – som precis som vanligt hölls på Tofta Skjutfält – hade alltså nära 2 500 startande, som återfanns i nio olika klasser. Banvarvet låg på cirka två mil och när dagen var över hade Erik Halvarsson gått i mål som 61:a i världselitklassen och 146:a totalt.

Insatsen var plåster på såren för en säsong som i övrigt var ytterst strulig. Erik har kört Mittendurocupen, men oftast har tävlingarna sluitat med motorhaveri.

Vid finalen i höstas tog han i alla fall en andraplats i klassen, vilket gav en total tredjeplats.

Familjen Halvarsson handlar dock inte bara om enduro. Eriks storebror Magnus är en av Jämtlands bästa folkraceförare. Han lyckades, som ende jämte, kvala in till SM-finalen i Karlstad tidigare i oktober.

– Tyvärr blev han påkörd och slutade trea i C-finalen, berättar pappa Conny, som inte har några problem med att fylla ut fritiden under säsongen.

– Nä, ha-ha! Vi är en motorsportfamilj och vi bor i bussen under stora delar av sommaren.

Då är det förstås slut på endurosäsongen efter Gotlandstävlingen?

– Nej. Eventuellt blir det någon kåsa i vinter, men inte Novemberkåsan. Erik är för ung och har inte mc-kort än. Men nästa år ska han ta kortet.