Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ovanligt att stänga socialtjänsten"

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, reagerar med förvåning på nyheten om den stängda individ- och familjeomsorgen i Ragunda – en förvaltning som under torsdagen öppnade igen.

Annons

Det är den nya myndigheten IVO som sedan i juni i år har hand om tillsynen av sjukvård och socialtjänst, i stället för Socialstyrelsen.

Inga-Märta Forsström är enhetschef på IVO, avdelning norr, och när hon får höra om den stängda individ- och familjeomsorgen i Ragunda reagerar hon med förvåning.

ÖP pratade med henne innan det blev känt att förvaltningen hade öppnat igen.

– Det låter ju som ett ovanligt sätt att hantera saker och ting på. Men ledningen i kommunen måste ta ansvar, de kan inte avsäga sig ansvaret, säger hon.

Hon påpekar att organisationen kan se olika ut i olika kommuner.

– Jag vet inte exakt hur ansvaret ligger i Ragunda kommun, men i första hand borde det ligga på socialnämnden att se till att det finns personal, säger Forsström.

Ragunda kommun har ingen socialnämnd utan där fungerar i stället kommunstyrelsen som ansvarig nämnd för socialtjänsten.

Ida Asplund är inspektör vid IVO och utbildad jurist. Även hon blev intervjuad innan förvaltningen öppnade igen.

Hon är tydlig med att det i första hand är ett politiskt ansvar.

– Även om alla anställda skulle bli sjuka i svininfluensa är det fortfarande nämnden som har ansvaret. Den enskilda människan i Ragunda har ju exakt samma rättigheter i dag som i går. I första hand är det ett politiskt ansvar. Men sedan hur de väljer att lösa det, det är en annan sak.

I det här fallet var det personalen som beslutade att sluta arbeta. Har förvaltningschefen något ansvar?

– Det vågar jag inte uttala mig om, för det är en arbetsrättslig fråga, vad hon har för eventuellt ansvar som tjänsteman och chef. Men det rent juridiska ansvaret kan nämnden aldrig avsäga sig.

Är det här ett fall som ni på IVO kommer att titta på?

– Det kan jag inte svara på. Vi kan initiera tillsyn själva eller gå vidare på klagomål vi får in. Jag vet inte om vi har fått in något klagomål ännu och vet inget om planerna. Men vi kommer säkerligen att följa det, för det är ett ovanligt fall.