Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanligt litet snölager oroar

Roger Hedlund har ont i magen. Han saknar cirka 15 000 kubik snö på snölagret i Östersund.

– Jag vill inte kalla det för kris, men vi är väldigt oroliga, säger han.

I vanliga fall brukar Roger Hedlund, arbetsledare på skidstadion i Östersund, få ont i magen i oktober. Då börjar stressen inför skidsäsongen. Men årets varma vinter gör att han redan nu undrar hur det ska gå nästa vinter.

– Nu har vi kniven mot strupen, men det är inte kört ännu, säger han.

Varje vinter tillverkas snö med hjälp av snökanoner på en öppen yta strax ovanför Rannåstjärnen. 60 000 kubik snö skulle Östersunds kommun vilja tillverka, för att säkra inledningen på säsongen, både för motionärer och för skidskyttevärldscupen. I år har man tillverkat knappt 40 000.

– I januari hade vi 21 dygn som var kalla då vi hann spruta. Nu hoppas vi att det i alla fall ska bli nattkallt så att vi kan tillverka lite mer. I varje fall 15 000 kubik till skulle vi behöva för att vara lite lugna, säger Roger Hedlund.

Den snö som sparas över sommaren används i första hand för att säkra att världscupen i skidskytte, i början av december, går att genomföra. Men också för att kunna erbjuda vanliga skidåkare en tidig start på säsongen.

Ett arbete pågår med att skapa ytterligare en yta för tillverkning av snö. Just nu förs en dialog med Länsstyrelsen och planen är att den ska vara klar redan till nästa vinter.

– Det ska bli skönt. Då kan vi tillverka snö med fyra i stället för två kanoner, och då går det ju mycket fortare.

Kommer det att finnas tidiga spår för motionärerna nästa vinter?

– Jag kan varken nu eller i september lova något. Det är väderförhållandena just när vi börjar lägga ut som avgör. Det tar 14 dagar från att vi tar beslutet till att det är utlagd, vilket gör det väldigt svårt att beräkna när det är bäst att sätta i gång.