Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanligt med bärförgiftning

Många bär och växter i sommarens trädgårdar kan locka småbarn att ta en liten munsbit. Inte alla är helt ofarliga, men det ska mycket till för att man ska bli förgiftad.

Små barn har ju en förmåga att ta ett smakprov på det mesta, så det känns kanske inte helt lugnt att släppa lös dem i naturen där till synes smaskiga, men giftiga, bär lurar. Men oroliga föräldrar kan slappna av något.

– Ett till två bär kan man äta av alla bär, det kan vara bra att känna till. Och oftast är de inte så goda så barnen brukar inte få i sig så många, säger Eva Olsson, läkare på Giftinformationscentralen.

Allvarliga växtförgiftningar för att man råkat smaka på något är väldigt ovanligt, oftast får man "bara" retsymptom och mag-och tarmbesvär. Det är när någon misstagit en växt för en ätlig och stoppat i sig större mängder som de allvarligare tillbuden sker.

Den som blir orolig för att barnet ätit något misstänkt giftigt kan alltid ringa Giftinformationscentralen för råd. Märker man av symptom hos barnet ska man kontakta sjukvården, tycker Eva Olsson.

– Har man ett barn som verkar allmänpåverkat, är slött eller yr, då ska man förstås uppsöka sjukvård. Detsamma gäller om man får kraftiga mag- och tarmbesvär.

Bildtext: Som barn är det kanske inte alla gånger så lätt att skilja på ätliga och giftiga bär och växter. Men faktum är att allvarliga förgiftningar är mycket ovanliga.

Hasse Holmberg/TT