Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanligt mycket åskskador i sommar

Ett ovanligt stort antal åskskador har anmälts till försäkringsbolagen i sommar. Länsförsäkringar räknar med ett nytt rekord i antalet skador.

Sommaren 2014 har bjudit på höga temperaturer och mycket sol, men också en hel del åska med bränder, översvämningar och utslagen elektronik som följd. Länsförsäkringar har under juni och juli fått in över 4 700 anmälningar om åskskador enbart relaterade till blixtnedslag, att jämföra med drygt 2 000 under samma period i fjol.

Merparten av anmälningarna rör elektronik, datorer och tv-apparater som förstörts. "Det har varit en extremsommar och det märks ordentligt i statistiken. Skadekostnaderna tror jag är trefaldigad jämfört med förra året, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar."

IF Skadeförsäkringar har ännu inte sammanställt någon statistik, men har sett samma trend med många anmälningar om åskskador.

"Känslan är att det är betydligt fler än förra året. Det blev väldigt mycket efter skyfallen i Stockholm, och så har det varit tromber på Västkusten och i Jämtland. Vi räknar också med fler åskoväder och skyfall i dagarna som kommer, säger Kajsa Svärd på IF."

Ännu är inte sommaren slut, men Länsförsäkringar tror att 2014 kan komma att slå rekord i antalet åskskador. Men det går inte att se en tydlig trend att anmälningarna om åskskador ökar, enligt deras statistik som går tillbaka flera år.

"Det blir inte mer åskväder utan det går lite upp och ner. Men den här sommaren har varit en ovanligt tuff åsksommar, säger Susanne Fagerberg."

Hemförsäkringen täcker skador orsakade av åska, men en hel del går också att förebygga med enkla åtgärder.

"Det här med att dra ur kontakten till exempel. Det är sådant som man lärde sig av sin farmor, och man tror att det inte gäller längre, men det hjälper, säger Susanne Fagerberg."

TT

Läs mer:

ÖPTV: Blixten slår ner i räcket när femårige Oliver ska filma

Se när blixten slår ner i Torvalla