Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanligt rekord vid Fröå gruva

Den här borren nådde ända ned till 2 495,8 meters djup i somras. Det är rekord i Sverige. Nästa uppdrag för 26 miljoner kronorsriggen är att börja borra på Gotland för att se om den svenska berggrunden kan lagra koldioxid.

Annons

Lite oansenligt vid sidan av grusvägen mellan Fröå gruva och Huså har en specialtillverkad borrigg jobbat på dygnet runt hela sommaren. 52 olika forskare från 13 olika länder har varit med om projektet som inte är slut än.

Nu finns resultatet nedpackat i stora trälådor. 2,5 kilometer borrkärnor i tre meters segment, med en diameter på mellan sex och nio centimeter.

– Det är nationellt rekord, berättar Jan-Åke Rosberg som är ansvarig för riggen.

Han är verksam vid Lunds tekniska högskola och andra forskare som deltagit kommer från olika geologiska institutioner. Men inte bara.

Grundforskningen handlar om att komma så djupt ned i en av världens äldsta bergskedjor, den skandinaviska, att det går att lära sig något om vad som händer just nu i Himalayas inre.

Åreskutan har alltså varit lika hög som topparna i Himalaya och det är därför det är spännande att studera de så kallade vecklingarna i berget under Fröå gruva. För att komma ännu djupare ned i bergskedjan är planen att ta upp ett nytt borrhål närmare Östersund.

Den berggrund som plockats upp i sommar är del av de vecken som blev resultatet när två kontinentalplattor krockade för sisådär 400 miljoner år sedan.

– Vi har inte kommit ned i ursprungsplattan, säger Jan-Åke Rosberg.

Borrtekniskt är han nöjd med sommaren:

– Det har gått jättebra. Berget har varit bra, vi har fått upp 100 procent berg från urberget.

Han har upplevt fjällvädret ända sedan snön fortfarande låg på marken och sett älgar, räv och ett tag alldeles för mycket mygg. Nu tar nästa forskningsgrupp över när borrhålet är öppet. Nu kan temperaturen mätas där nere och det kan i sin tur ge svar på när bergvärme är som bäst.

– Och mikrobiologerna hoppas hitta mikrober som ligger i dvala där nere som kan väckas till liv. Det skulle kunna ge svar på livets uppkomst.

Nu när riggen har gjort sitt vid foten av Åreskutan är nästa uppdrag Gotland. Där ska en undersökning ge svar på frågan om det går att lagra koldioxid i Sverige.