Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oväntat avhopp ställer Centern vid nytt vägval

Kommunalrådet Carina Zetterströms utmarsch ur Rådhuset och politiken i Östersund, kommer både överraskande och inte.

 Före i går fanns inget som utåt tydde på hennes avgång. I så måtto kom beskedet som en blixt från klar himmel.

Men den som lusläser ÖP:s nyhetstext från i går kan även uttolka annat: Att ett fantastiskt roligt uppdrag under tio års tid samtidigt haft sitt pris i form av långa och krävande arbetsdagar och en tillvaro i konstant rampljus, där det sistnämnda nu blir skönt att slippa.

Det som för många kan synas vara en glassig tillvaro i Rådhusets sammanträdesrum är till 90 procent något annat, en politisk vardag som har mer av gnetande över sig. Här ska budgetar sys samman och kompromisser med andra partier vävas ihop med det egna partiets värderingar. Ibland ryker de förtroendevalda också ihop, även om det inte syns utåt. Kort sagt, politikerjobbet är ett jobb som andra: Ett givande och tagande med bra och sämre dagar.

Politik är också att vilja och finns lusten är det nog lätt, men om motivationen att ge järnet tryter är nog bäst att göra som Carina Zetterström: Förvarna om sin egen avgång och lämna över stafettpinnen.

Vad har hon då uträttat? Jo hon kan se tillbaka på två framgångsrika personvalskampanjer 2006 och 2010 där hon kryssades flitigt och verksamt bidrog till Centerpartiets framgång, inte minst 2006.

För samgåendet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet vintern 2012 har hon fått både ros och ris. Ros för att hon lyckades föra Centerpartiet till en reell maktposition i Östersunds kommun. Ris för att det fanns krafter som vid tiden för maktövertagandet hävdade att det här gick på tvärs mot vad Centern lovade i valrörelsen 2010.

Lite av vindflöjel får hon faktiskt finna sig i att uppfattas som. Först i form av borgerligt oppositionsråd, där hon aktivt skapade Allianssamarbetet i Rådhuset, för att sen byta sida. Att vissa inte tog det till sitt hjärta är förståeligt.

Under de knappt två år som Centern regerat i Rådhuset finns dock klara politiska avtryck. Inte minst införandet av ökad valfrihet, LOV, inom hemtjänst och hemsjukvård och en planerad landsbygdssäkring av alla kommunala politiska beslut, förtjänar lyftas fram.

Men ännu mer borde ha kunnat göras i form av ett mer strategiskt och visionärt sätt att hantera politiken från 2012 tills nu. Tillväxtfrågorna har exempelvis hamnat i bakvatten, men för det ska inte bara Centerpartiet klä skott. Där bär hela majoriteten ansvar.

Vad som händer nu är ovisst. Något givet namn att ta över som partiets ansikte utåt i Östersund finns inte enligt valberedningen.

En annan vital fråga är vart Centern i Östersund går framåt. Vill partiet även fortsättningsvis sitta kvar i majoritetsställning fram till valet, eller blir Carina Zetterströms aviserade avgång startskottet för någonting annat? Vägvalet syns vara ovisst.

Inga svar finns i dag, men ett intensivt internt partiarbete som redan startat lär göra att det klarnar efterhand. När det gäller nomineringarna till kommunvalet 2014 håller Centern en nomineringsstämma i januari.