Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oväntat motstånd för blivande odling

Rödön De vill vara störst, bäst, billigast och mest miljövänliga. Men nu hindras Bright Water Fish från att odla röding på Rödön.

– De vill inte ha konkurrens, säger Jussi Kähäri om blivande kollegor.

Lite som en bomb slog den ned; nyheten att Sveriges hittills största fiskodling planerades vid Rödöns strand, med slakteri i Trångsviken. Till och med större än Vattudalens Fisk skulle det bli.

Fiskodlare ÖP talat med vittnar om att de hade lugn och ro. Tills Bright Water Fish presenterade sina planer. Då började folk ifrågasätta allt, även etablerad, småskalig verksamhet.

Jussi Kähäri som startat företaget och letar finansiärer samtidigt som han söker nödvändiga tillstånd höll presskonferens i Trångsviken tillsammans med Per Åsling (C) och affärsutvecklaren Cecilia Nordén. Det var i februari i år.

Nu har planerna kommit så långt som till ansökan om den första tredjedelen, max 2 600 ton fiskodling utanför Vejmons strand.

Ett antal frågor har bollats tillbaka till Bright Water Fish som bland annat ska svara länsstyrelsen på vilken medicin fiskarna ska få, hur blodvattnet ska tas om hand och rent allmänt hur de ser på föroreningar.

De här frågorna är inget problem, enligt Jussi Kähärä. Det är däremot de oväntade problem han har stött på.

– Vi har ett bättre koncept än andra. Vi kommer inte att ha utsläpp av blodvatten utan det ska renas i Trångsviken. Vi vill ha växelbruk och låta platser vara fria från odling i perioder, det är bra för man minskar risken för sjukdomar dramatiskt. Vi ska inte gräva ned död fisk och vi vill testa ny teknik att återvinna fosforutsläppen.

Det oväntade är något helt annat. Han släpps inte in som medlem i Vattenbrukcentrum i Kälarne där de som är medlemmar får köpa sättfisk av röding, avlad för bästa motståndskraft. Delägare i denna forsknings- och avelsstation är bland annat Regionförbundet i Jämtland och näringen i norr.

– Jag kan inte se det som annat än att de vill begränsa konkurrensen, säger Jussi Kähäri.

Utan röding måste Bright Water Fish endast odla regnbåge.

– Vi ser stora möjligheter med rödingen. Det går att sälja färsk fisk billigare än i dag. Det skulle vara kul att utveckla röding i stället för att vi ska fortsätta köpa norsk lax. Men de andra vill väl att röding ska vara dyrt, säger Jussi Kähäri.

Vattenbrukcentrums vd, Daniel Wikberg säger att endast medlemmar får köpa fisk och så länge som Jussi Kähärä saknar tillstånd kan han inte bli medlem.