Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över 1 700 statliga jobbchanser i länet

I dag besöker jag Östersund för att träffa personalen på Försäkringskassan. Jag vill prata om de utmaningar som arbetsmarknaden i Jämtland står inför.

ST, som är det största fackförbundet inom statlig sektor, har undersökt det kommande rekryteringsbehovet och presenterar i dag en ny rapport ”Framtidsjobb i Jämtland”.

Vår prognos visar att det kan skapas över 1 700 statliga jobb i Jämtland fram till 2018. Men det finns risk för att delar av jobben flyttas till storstäderna där behovet av nyrekrytering är som störst. Nästan 750 jobbchanser riskerar att förloras om inte de statliga arbetsgivarna i Jämtland förmår att konkurrera om arbetskraften.

De många jobbchanserna är en följd av stora pensionsavgångar, normal jobbrotation, - att anställda byter jobb och att de statliga arbetsplatserna får förändrade uppgifter efter politiska beslut. Vår rapport, Framtidsjobb i Jämtland, visar också att staten behöver vara en attraktiv arbetsgivare för att kunna konkurrera om arbetskraften med andra sektorer. En majoritet av de statliga arbetsgivarna, åtta av tio, vill att de anställda ska ha högskoleutbildning.

Vi har ställt fördjupande frågor till statliga arbetsplatser i Jämtland och yrken som de efterfrågar är psykologer och beteendevetare, specialister och IT-experter, jurister, kvalificerade handläggare, samhällsplanerare och ingenjörer.

ST vill se en statlig närvaro i hela landet. Att kvalificerad handläggning, utredningsverksamhet och specialistfunktioner koncentreras till storstäderna är ingen bra utveckling för demokrati och rättssäkerhet. Människor ska varhelst de än bor ha tillgång till kvalificerad statlig service.

För Jämtland handlar det om att kunna locka till sig unga och välutbildade, att kunna erbjuda dem som flyttar tillbaka efter studier på annan ort utvecklande arbetsuppgifter.

Vi vet sedan tidigare undersökningar att unga har höga krav på att arbetsgivare ska kunna erbjuda personlig utveckling, bra lönepolitik och goda karriärmöjligheter.

Statliga arbetsgivare i Jämtland behöver även se över karriärvägar, göra investeringar i kompetensutveckling och god arbetsmiljö.

ST förespråkar öppna karriärvägar. Anställda ska veta när en ny tillsättning är aktuell, urvalsprocesser ska vara öppna och kända. Vi vill att alla nyanställda ska genomgå ett obligatoriskt introduktionsprogram om statstjänstemannarollen och att redan anställda medarbetare och chefer får regelbunden vidareutbildning om detsamma.

Nästan var fjärde som arbetar inom staten är visstidsanställd. Det skapar arbetsplatser där anställda inte vågar säga sin mening. Vi kräver att fasta anställningar blir norm för arbetsuppgifter som är permanenta.

De som har valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag ska få använda hela sin kompetens. En väl fungerande statlig verksamhet skapar jobb, tillväxt och välfärd i såväl Jämtland som hela Sverige.

Britta Lejon

ordförande Fackförbundet ST

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel