Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över ett års fängelse för Fransisco

Jan "Fransisco" Bengtsson döms till fängelse i ett år och tre månader för narkotikabrott. Det meddelade Stockholms tingsrätt på förmiddagen.

Åklagaren hade åtalat Bengtsson för grovt narkotikabrott och yrkat på minst två års fängelse, men domstolen dömer honom inte för grovt brott utan för narkotikabrott av normalgraden.

Detta eftersom han enbart erkänt att han hanterat 15 000 av de sammanlagt 42 000 narkotikaklassade tabletter som åtalet omfattar. Tingsrätten anser inte att åklagaren lyckats visa att Bengtsson hanterat mer än det han faktiskt erkänt.

Det var i höstas som polisen i ett annat ärende gjorde husrannsakan i Bengtssons bostad och då hittade en sopsäck med förpackningar som innehållit 37 000 tabletter av ett narkotikalassat läkemedel.

Bengtsson förnekade då all kännedom om innehållet i plastsäcken, men medgav att han hanterat mindre mängder av både amfetamin och ecstasy.

Sedan polisen noga gått igenom hans dator och telefon häktades han och åtalades för att ha sålt tabletter i stor omfattning.

Först under rättegången ändrade Bengtsson sina uppgifter och medgav nu att han sålt 10 000 tabletter och även haft ytterligare 5 000 tabletter.

Han ville dock inte kännas vid merparten av tablettförpackningarna i sopsäcken och hävdade att någon annan måste ha placerat detta i hans bostad.

Och tingsrätten finner inte att åklagaren lyckats motbevisa den möjligheten, även om förpackningarna ses som försvårande för Bengtsson.

Bengtsson har även yrkat på lägre straff eftersom han på grund av åtalet inte räknar med att få fortsätta som trummis i Lars Vegas Trio, men domstolen slår fast att han haft även andra artistuppdrag och tar därför inte hänsyn till den invändningen.

Domstolen har också övervägt möjligheten till andra påföljder än fängelse, men finner inte att det finns tillräckliga skäl att lindra påföljden. Minimistraffet för grovt narkotikabrott är två års fängelse och tingsrätten utdömer nu fängelse i ett år och tre månader.

Bengtssons försvarare advokat Martin Persson är nöjd med domen och ser inga skäl att överklaga:

– Domen är en framgång för vår linje där Bengtsson medgett ett mindre innehav än vad åklagaren åtalat för och då har vi inte heller några invändningar mot påföljden, säger han.

ÖP har inte nått åklagaren för kommentar och Jan Bengtsson har tills vidare inte velat kommentera saken.

Tidigare artiklar:

Jan Fransisco häktad för narkotikabrott

Fransisco riskerar fängelse

Fransisco erkände knarkförsäljning