Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överdoserade spice – 16-åring nedsövd

Tonåringarna togs om hand och fördes till Gävle sjukhus efter att ha överdoserat drogen spice.
En av dem, 16 år gammal, sövdes ned.
– Det är galet, säger polisen Paul Edenström om spicemissbruket bland unga.
Artikeln kommer från gd.se.

(Uppdatering 06:20)

Vid Vasaskolan hittades de två tonåringarna, 16 och 19 år, utslagna. Klockan var strax före fyra på söndagsmorgonen.

Det framkom att de hade rökt den syntetiska drogen spice. Båda två fördes till sjukhus.

Den yngre blev omedelbart nedsövd, rapporterade polisen på söndagsmorgonen. På måndagsmorgonen uppgav Landstinget Gävleborg att de båda ungdomarna vårdas för allvarliga skador.

Spicemissbruket i Gävle är utbrett. Framför allt bland ungdomar.

– Det händer varje helg i länet att någon åker med ambulans till sjukhus på grund av att de har rökt spice, berättar Paul Edenström, vakthavande befäl vid Gävleborgspolisen.

Spice är samlingsnamnet för olika rökmixar som innehåller syntetiska cannabinoider. Drogen beställs ofta via olika internetsidor. Eftersom tillverkarna ständigt förändrar produkten hinner den inte bli narkotikaklassad.

Men det leder också till att det finns ytterst lite forskning om eventuella bieffekter på sikt.

– Många gamla missbrukare säger att det är den värsta drogen de har använt. De som har sådan kunskap om droger berättar att man får ett enormt sug och en riktig baksmälla av spice, säger Paul Edenström.

Polisen hänvisade på söndagskvällen till sjukvården för att få reda på tillståndet för tonåringarna. Men trots upprepade försök att få ut en patientskaderapport har ingen sådan lämnats ut av landstinget Gävleborg.

Tidigare i år pratade Gefle Dagblad med en 15-årig Gävlebo som trots sin låga ålder hade ett flerårigt missbruk bakom sig. Han berättade om hur extremt beroendeframkallande spice är.

– Spice är ingenting att leka med. Det räcker med ett bloss för mycket. Man måste ta det lugnt med det, sa han bland annat.

– Jag har försökt att sluta med egen vilja flera gånger. Grejen är att jag klarar det max några dagar, sedan orkar jag inte stå emot längre.

LÄS MER:

Pojkar vårdas på sjukhus efter spiceöverdos

Spice förvandlade Markus

Ungdomsdrogen tar över Gävle

"Jag kände vilket helvete det var"

Polisen känner frustration