Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överetablering inget som oroar nya butiksägare

Ny säsong innebär alltid några förändringar i Åres bykärna. Lagom till starten i december öppnar flera nya butiker.

– Man ska inte bli rädd för att antalet butiker ökar. Ju fler vi är desto bättre, säger Titti Rönngren på Smak.

Sedan byggboomen åren före och under alpina VM 2007 har Åre genomgått en stor förändring. Även om byggtakten i Åre har saktats ner händer det fortfarande mycket i byn.

Största förändringen i stadsbilden hittar man längs Årevägen där de nya bostadsrättshusen byggts så att det finns plats för butiker i markplan.

Här hittar ÖP det hårt arbetande paret Lovisa och Peter Enå som har fullt upp med att ställa iordning sin nya butik Nivå.

Längs ena väggen har glas och porslin radats upp snyggt. Men i den övriga delen av butiken råder ett kontrollerat kaos. Överallt står lådor och kartonger på golven.

– Vi ska öppna till andra advent, det är vad vi hoppas på, säger Lovisa som arbetat till sent på natten dagen innan.

Hon berättar att hon ville ha en butik med fullt sortiment inom kök, bad och sovrum. Det har hon saknat i byn. Att det skulle bli inredning var självklart, Lovisa är formgivare och det här är det hon gillar.

– Vi vill tillföra byn något, inte konkurrera med andra, slår hon fast.

Tanken på en butik har funnits länge, men makarna Enå har haft is i magen i väntan på den rätta en lokalen. Läget och storleken var avgörande för att det skulle bli just här på Åreväven.

Längre bort i byn, mitt emot Coop, finns ännu en ny butik. Den drivs av Titti Rönngren och Karen Monsén. De inviger delikatessbutiken Smak i helgen.

De har rest runt i länet för att hitta lokalproducerade livsmedel. Och de har hittat mer än de hoppats på. Karen Monsén guidar runt bland hyllorna där flaskor och burkar står uppradade. Hon visar produkterna och berättar var de producerats.

– Många av producenterna har aldrig tidigare sålt sina produkter till butiker, så små aktörer är de, berättar hon.

Karen och Tittis ambition är att starta lite försiktigt och se vad kunderna efterfrågar. Någon oro för att Åre börjar bli överetablerat när det gäller shopping har inte Titti Rönngren. Hon menar att det är viktigt att Åre kan erbjuda shoppingsugna besökare annat än bara sportkläder.

– Folk åker inte bara hit för att åka skidor, säger hon.