Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklagan om vindkraft avslås – domstolen tillåter bygge av högre kraftverk

Förra året fick företaget Statkraft tillåtelse att bygga 220 meter höga vindkraftverk i bland annat Strömsunds och Ragunda kommuner. Beslutet togs av miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västernorrland men överklagades. Mark- och miljödomstolen avslår nu överklagan.

Miljöprövningsdelegationen godkände att Statkraft kunde få bygga de 220 meter höga verken och besluten gällde vindkraftparkerna Ögonfägnaden och Björkhöjden-Björkvattnet.

Flera personer invände mot detta och överklagade. Man menade att en höjning av den nu tillåtna höjden av 172,5 meter bland annat skulle påverka landskapsbilden till det negativa och innebära högre nivå av lågfrekvent ljud och fler rörliga skuggor. Man har även haft synpunkter på hur samrådsprocessen genomförts.

Nu har mark- och miljödomstolen prövat saken, men finner inte att det finns något belägg att förhindra de högre vindkraftsverken. 90 stycken har redan byggts inom delområdet Björkhöjden och cirka 30 återstår att byggas i Björkvattnet. Det är dessa 30 som kommer att få höjden 220 meter. Domstolen menar att det inte heller funnits några brister i samrådsprocessen, då det bland annat annonserats i olika tidningar om planerna. Man ska även ha satt upp inbjudningar till samrådsmöten på anslagstavlor i närliggande byar och samhällen.

Vad gäller Ögonfägnaden har en stor invändning varit ökad bullernivå. Miljöprövningsdelegationen har kommit fram till att de högre vindkraftverken inte kommer att överstiga ljudvillkoren, och domstolen gör samma bedömning. Domstolen anser också att den miljökonsekvensbeskrivning gällande skuggbildning, landskapsbild och hinderbelysning har utförts på ett tillfredsställande sätt.

Sammantaget avslås alltså överklagandena.

-----

Läs mer vindkraftverken:

2015:

50 meter högre vindkraftverk gillas inte av Ragunda kommun

2016:

Oväntat besked från Ragunda kommun – ja till ny vindkraftpark

Ja till landets högsta vindkraftverk i Jämtland

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app