Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklagande: Protester ny nisch för gammal jurist

Erik Ward var jurist vid Försäkringskassan i 33 år. Nu hjälper han folk som vill få rätt mot kassan.

– Jag kan inte ta emot fler. Sedan utförsäkringarna började att gälla har trycket ökat otroligt mycket.

Hans värsta fall gäller en man vars sjukpenning drogs in 2007. Då bedömde Försäkringskassan att den pykiskt sjuke mannen som hade varit tvångsintagen kunde börja jobba. Trots 98 journalsidor och utlåtanden från fem olika överläkare i psykiatri.

– Försäkringskassan har blivit fruktansvärt petiga och det drabbar folk med diagnoser som diffus värk och kronisk trötthet hårdast, säger Erik Ward i Blekinge.

Han anser att kassan har dragit åt tumskruvarna kring sjuka. Regeringen hastade visserligen fram en lagändring, säger han, men det är Försäkringskassan som tolkar allt på hårdast möjliga sätt.

Erik Ward hänvisar till att det i lagen står att ingen ska drabbas av ”oskäliga” beslut.

Egentligen är han inte motståndare till lagförändringen i sig. Sjukförsäkringen var för generös. Det fanns inga krav vare sig på kassan eller enskilda att se till att behandling ledde någon vart, säger han.

Att kassan tolkar lagen på hårdast möjliga vis motsägs av Charlotte Ax, chef för sjukskrivningarna vid Försäkringskassan i Östersund.

– Vi följer lagstiftningen och de intentioner som finns i den. Efter sex månader ska vi pröva arbetsförmågan i förhållande till hela arbetsmarknaden. Vi kan göra undantag men då ska det vara hög sannolikhet att man ska återgå i arbete på sitt gamla jobb inom sex månader.