Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överlevnaden för butiken i farozonen

På Bodsjö Diverse hittar man allt från färskvaror till åkgräsklippare och affären fungerar som samlingspunkt för hela Bodsjöbygden. Nu är butikens överlevnad i farozonen sedan avtalet med kommunen löpt ut.

I februari fick Lars Levin, som driver Ica-butiken Bodsjö Diverse, reda på att avtalstiden med Bräcke kommun löpt ut beträffande leveranser av matvaror till äldreboenden, dagis, fritids och privatpersoner.

Kommunen kunde inte förlänga avtalet längre utan tänkte använda sig av grossistföretaget Servera som leverantör från och med den första april, lät man meddela.

– Det handlar om arbetstillfällen. Om vi inte får leverera varor till kommunen är det folk som mister jobbet och i förlängningen är butikens överlevnad i farozonen, säger Lars Levin.

Han känner sig motarbetad av Bräcke kommun och tycker inte att han fått det stöd och den respons som han förväntat sig.

– Jag kan bara hoppas att kommunen tar sitt sunda förnuft till fånga och återgår till det vanliga. Det är vansinne att skicka pengar till ett stort grossistföretag med huvudkontor i Stockholm, kommunen borde värna om lokala arbetstillfällen och tänka på miljön. Är det här en utveckling av landsbygden som man vill ha?

Lars Levin beskriver den lilla Ica-butiken som livsnerven i Bodsjöbygden och som en naturlig samlingspunkt.

Och han får medhåll av kunden Margit Hagström som tror att många skulle flytta om butiken tvingas stänga.

– Butiken betyder allt. Här finns det mesta vi behöver och många äldre får sina varor hemkörda från butiken. Det vore bedrövligt om vi skulle vara tvungna att åka ända till Gällö eller Bräcke för att handla. Dessutom är en liten affär så mycket mysigare och personligare.

I nuläget sysselsätter butiken fyra fast anställda plus extrapersonal och entreprenörer som sköter varuleveranserna.

Hur framtiden för butiken och personalen ser ut vill Lars Levin helst inte tänka på.

– Jag vill avvakta men snart måste vi börja permittera personal.