Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övervärden i BTEA ger låneutrymme

Det är övervärden i elbolaget BTEA och skogen som trots finanskrisen ger Bergs kommun ett nytt låneutrymme på 75 miljoner kronor hos Kommuninvest.

Det bekräftade Kommuninvests vice vd Maria Viimne under sin information till kommunfullmäktigs ledamöter på tisdagen.

Det kvarvarande låneutrymmet för kommunkoncernen Berg, där även de kommunala bolagen ingår, är egentligen 90 miljoner.

Men eftersom Kommuninvest reserverar sig för bland annat kommunens pensionsskuldsökning under fjolåret och inväntar fjolårets bokslut, har det faktiska låneutrymmet i dagsläget begränsats till 75 miljoner kronor.

Som ÖP tidigare berättat avser kommunen att använda det utrymmet till finansieringen av ombyggnaden av sjukhemmet i Svenstavik samt till den nya reningsanläggningen i Klövsjö.

Det allmänna råd som Kommuninvests ledning nu ger landets samtliga kommuner under den pågående finanskrisen är att man ska se över sina lån och bli bättre på riskhanteringen.

– Den ekonomiska krisen som vi nu ser är global och svårare att styra än tidigare kriser. Vi har inte sett något liknande tidigare. Vi måste ha en beredskap för att den bli ännu värre innan v i ser en ljusning, sade Maria Viimne.

Kommuninvest ökade i fjol sin utlåning till kommuner och landsting från 77,9 till 104,7 miljarder kronor och ökade sitt resultat från 31,2 till 75,3 miljoner kronor.

– När bankerna har sagt nej har vi kunnat hjälpa kommunerna med krediter i stället, berättade Maria Viimne.