Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övervikt kan förkorta ditt liv

Övervikten i Sverige ökar. Även lätt överviktiga riskerar att dö i förtid. Men med sunt förnuft kan man nå idealvikten och hålla den.

Annons

Ny forskning visar att även den som inte är sjukligt överviktig riskerar att dö i förtid. Det räcker med att vara måttligt överviktig för att riskera att dö två till fyra år tidigare än normalviktiga.

Fetman har blivit en folksjukdom i Sverige. I Jämtland är 33 procent av kvinnorna överviktiga, 15 procent av männen lider också av fetma, enligt Statens Folkhälsoinstitut.

Det finns många alternativ för att gå ner i vikt och varje dag presenteras nya sätt. Istället för piller och olika metoder så rekommenderar Jenny Bergvall, dietist på Itrim, något väldigt enkelt. Sunt förnuft.

Ofta rör vi oss för lite i förhållande till hur mycket vi äter.

– Vardagsmotion är nyttigt, 30 minuter om dagen räcker, säger Jenny Bergvall.

Jenny Bergvall, dietist på Itrim, tycker att det finns ett viktigt problem med de nya sätten att minska sin vikt.

– Att gå ner i vikt är ganska lätt, men att hålla vikten nere är svårare. Det krävs att man bryter vanor och börjar motionera och röra på sig mer, säger hon.

Det är viktigt med en balanserad kost, men det är inte det viktigaste. Att helt sluta med en matgrupp, till exempel fett, är inte en bra idé.

– Många köper bara light-produkter. Men, om man äter lättost äter man dubbelt så mycket istället, säger Jenny Bergvall.

Jenny Bergvall varnar för alla "mirakelkurer".

– Någonstans borde det ringa en varningsklocka. Ofta fungerar de inte alls eller bara tillfälligt, säger Jenny Bergvall.

Fotnot: Studien om ökad risk att dö i förtid av övervikt är inte gjord av Folkhälsoinstitutet, den är gjord i Oxford, England.